Брюксел официално одобри миналата седмица. Това е първата сериозна законодателна

...
Брюксел официално одобри миналата седмица. Това е първата сериозна законодателна
Коментари Харесай

ЕС прие директивата за ESG устойчивост, която засяга пряко най-големите 500 български фирми

Брюксел публично утвърди предходната седмица. Това е първата сериозна законодателна стъпка за въвеждането на стабилно законодателство в границите на Европейския съюз и след година и половина тя ще задължи да регистрират нефинансовата си информация по нов модел, който ще е доста по-широкообхватен от предходния. Така редом с финансовия одит сдруженията ще минават и през оценка на устойчивостта си.

Директивата е главния механизъм на Европейски Съюз. Подобни начинания за момента няма на никое място другаде, като най-вероятно тя ще служи за образец в Северна Америка и Азия.

Промяната е най-много за огромния бизнес. Новата инструкция ще размени към този момент остарялата (NFRD), която визира прекомерно малко като брой компании, а и към този момент не дава отговор на новите упоритости на Брюксел за въглеродно неутрална стопанска система. Желанието на Европейски Съюз е точно посредством сходни законодателни начинания да се форсира прехода в стопанската система към резистентност и чисти нулеви излъчвания.
Директивата
В разследване на новата инструкция законотворците в Брюксел ще би трябвало да одобряват нови стандарти за стабилно развиване за всички компании, които ще изготвят доклади за резистентност в сходство с CSRD. Постепенно те ще добият същата тежест като финансовите стандарти. Въвежда се така наречен двойна вещественост - за въздействието на активността на фирмите върху хората и околната среда и по какъв начин ESG проблемите въздействат на бизнеса.
Реклама
. Дори и да претърпят промени, не се чака те да са толкоз основни. До лятото на 2023 г те би трябвало да бъдат признати финално, като за момента не се постанова локалните парламенти да вършат промени.
Новото ESG законодателство
В България компаниите, които ще би трябвало да извърнат внимание на директивата са към 500, а в Ес - съвсем 50 хиляди. За да бъдат в обсега на CSRD, фирмите би трябвало или са листнати на фондовите тържища, или да покриват два от следните три критерии:

над 250 служители;
Реклама
над 40 милиона евро чист оборот;

над 20 милиона баланс

Прилагането на регламента ще стане на няколко стадия, като в началото единствено част от фирмите ще влизат в обсега. Секторите, които предпочитано ще бъдат обект на стандартите още от началото ще са селско стопанство и земеделие, въгледобив, минно дело, петрол и газ, произвеждане на сила и комунални услуги, пътен превоз, произвеждане на коли, текстил, аксесоари, обувки и бижута, храна и питиета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР