Брюксел одобри държавна помощ на България от 56.6 млн. лв.

...
Брюксел одобри държавна помощ на България от 56.6 млн. лв.
Коментари Харесай

Брюксел одобри 56.6 млн. лв. помощ за фермерски кредити

Брюксел утвърди държавна помощ на България от 56.6 млн. лева за подкрепяне на земеделските стопани, които отглеждат едри и дребни преживни животни, и производители на картофи, наранени от експлоадирането на пандемията от ковид, заяви в петък пресслужбата на Европейска комисия. Реално средствата са от българския бюджет, а Европейска комисия удостоверява, че отпущането им няма да заплаши конкуренцията на общия пазар.

Публичната поддръжка ще бъде под формата на директни безплатни средства, покриващи част от главницата и лихвите, дължими по заеми, които към този момент са били отпуснати на фермери от Държавен фонд „ Земеделие “. Целта е да се отговори на потребностите от ликвидност на земеделските производители и да им се помогне да продължат своите действия по време на и след експлоадирането на пандемията от ковид.

Комисията откри, че схемата дава отговор на изискванията, които изискват помощта да не надвишава 100 000 евро за фермер. Схемата ще продължи до 31 декември 2020 година

Тази помощ бе обещана от премиера Бойко Борисов на земеделците при започване на август, още преди да е ясно дали Европейска комисия ще я утвърди.

" Ще ви подкрепим с 56.5 млн. лв., имаме подобен инструмент, ще ги осигурим през Министерския съвет ", съобщи тогава Борисов на среща с сектора в Министерски съвет.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР