Брюксел одобри 426 млн. лв. държавна помощ за подпомагане на

...
Брюксел одобри 426 млн. лв. държавна помощ за подпомагане на
Коментари Харесай

ЕК одобри държавна помощ от 426 млн. лева за подпомагане на фермерите

Брюксел утвърди 426 млн. лева държавна помощ за подкрепяне на земеделските стопани по отношение на вредите, които те търпят поради войната на Русия в Украйна. Това стана ясно в понеделник от известие на Министерство на земеделието.

Схемата беше утвърдена според Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна.

По този метод се обезпечава подкрепяне за земеделските стопани от първичното селскостопанско произвеждане – животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, коне и пчелни фамилии, и производители на плодове и зеленчуци. И още за маслодайна роза, ориз, винени лозя, орехи, бадеми и лешници. А също и за салати и марули, бамя, тиквички и тютюн, с цел да се противодейства на отрицателното въздействие от наложените наказания или подхванатите ответни ограничения, и за обезпечаване на непрекъснатостта на икономическата активност.

Земеделските производители ще имат право да получат помощ под формата на директни безплатни средства за компенсиране на част от нарасналите разноски за произвеждане. Размерът на помощта за всеки собственик ще се пресмята въз основа на броя на животните и на хектарите земеделска земя, като самостоятелният таван е до 121 261 лв. (62 000 евро) на дружество с активност в първичното произвеждане на селскостопански артикули.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР