Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Blic : Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

Брюксел. Новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра за правоприемник на Йоханес Хан в изпълнителния орган на Общността маджарин – Ласло Трочани. Електронното издание на белградския вестник Blic разгласява публикация, в която се пробва да показа информация за това кой е новият комисар за европейската политика на съседство и разширение и какво е отношението му към Сърбия.
Въпреки информацията, че за нов комисар по разширението ще бъде назначена Дубравка Суика от Хърватия, за ресора разширение беше назначен Ласло Трочани.
Отсега нататък някогашният министър на правораздаването на Унгария в интервала от 2014 до 2019 година, ще взема решение за европейския път на Сърбия, разясняват от редакцията. Преди той е бил член на Конституционния съд на страната, бил е дипломат в Белгия и Франция.
Трочани е правист с 30-годишен опит, някогашен арбитър, посланик и академични професор, а специализацията му е европейско конституционно и относително право. Роден в Будапеща през 1956 година, приключва Факултета по право и политически науки през 1980 година Женен е и има три деца.
Номинацията на Трочани беше призната с възмущение от някои членове на Европейския парламент, които припомниха за отчетите за положението на върховенството на закона в Унгария и за това, че той е гласен последовател на политиката на неприемането на мигранти в страната посредством издигане на стена със Сърбия.
Като министър на правораздаването Трочани одобри голям брой закони, които насърчиха правния спор с Европейската комисия. Той наблюдаваше криминализирането на дейностите на Неправителствени организации за подкрепяне на мигрантите, което Брюксел изрично осъди.
Въпреки че не е член на унгарската ръководеща партия ФИДЕС, Трочани беше в нейната листа по време на тазгодишните избори за Европейски парламент. Известен е с лоялността си към премиера Виктор Орбан. Тази обвързаност може да значи път към европейското бъдеще на Сърбия, поради другарските връзки, които държавното управление на Орбан има с президента на страната Александър Вучич.

„ Европа няма бъдеще без Сърбия "

Властите на Унгария нееднократно са казвали, че Сърбия заслужава да бъде член на Европейски Съюз надалеч преди 2025 година, и са призовали за ускорение на договарянията за присъединение.
Неотдавна на Стратегическия конгрес в Блед унгарският външен министър Петер Сиярто повтори настояването на Будапеща всички глави от преговорния развой за участие на Сърбия да бъдат отворени, като реши, че напускащата комисия е позволила огромна неточност с решението да няма разширение на Общността до 2025 година
По време на министерския си мандат Трочани само е хвалил сърбите.
Преди четири години, в разгара на бежанската рецесия, той съобщи в изявление за „ Вечернье новости “, че съдействието сред Белград и Будапеща по мигрантския въпрос може „ да бъде образец за други “.
Той изрази позицията си във връзка с кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз и съобщи, че Будапеща поддържа Белград в напъните да изпълниу допустимо най-скоро всички критерии, които стоят на пътя му. „ Позицията на унгарското държавно управление е решаваща, а бъдещето на Европа е немислимо без участието на Сърбия в Европейски Съюз “, безапелационен беше Трочани.

Какво чака Фон дер Лайен от новия комисар по разширението?

В писмото си до Трочани Фон дер Лейен акцентира смисъла на надеждната европейска вероятност за Западните Балкани и на ускоряването на напредъка в процеса на разширение. Тя изпрати писма до всеки от препоръчаните членове на Комисията. В това до унгареца тя акцентира, че „ европейската вероятност на Западните Балкани е помогнала за превъзмогване на историческите разделения и за иницииране на основни политически и стопански промени “.
В същото време, съгласно нея, външното въздействие на района нараства доста. „ Задължително е да запазим и ускорим напредъка през идващите пет години, посредством оценка въз основа на достолепията на всяка страна-кандидатка, като в същото време поддържаме достоверна вероятност за бъдещо присъединение към Европейски Съюз “, се споделя в писмото.
Германският християндемократ предложи на Трочани да работи за ускорение на структурните и институционални промени и да се концентрира върху основите на върховенството на закона, икономическото развиване и промяната в обществената администрация. Тя също по този начин го прикани да поддържа всички старания за битка с корупцията в района, както и напъните за създаване на добросъседски връзки и решение на двустранни разногласия.
Фон дер Лайен също изпрати писмо до Йозеф Борел, който тя предложи за Върховен представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност, като акцентира значимостта на една по-стратегическа и обединена Европа в региона на външните работи.„ Трябва да се опитате да засилите потенциала на Съюза да работи без значение и да разпространява своите полезности и ползи по света “, означи Фон дер Лайен.
Професорът на факултета по политически науки Слободан Самарджич твърди, че положителната вест е, че препоръчаният комисар по разширението Ласло Трочани идва от Унгария, страна, която постоянно акцентира, че Сърбия би трябвало да бъде член на Европейски Съюз, само че счита, че в допълнение към положителната воля на Будапеща има и други справедливи условия.

Работата на новия комисар ще бъде в обаян кръг

„ Европейски Съюз няма вероятност за разширение и ролята на новия комисар ще бъде такава, каквато беше до момента. Той ще прави работата в обаян кръг, без хоризонт за възобновяване на процеса на разширение ", изрази убеденост Самарджич.
Той счита, че политиката за разширение на Европейски Съюз е „ в действие “ по напълно разнообразни аргументи от самото разширение: „ Целта е не да се причислят претендентите в Европейски Съюз, а да се държат под политически надзор, с цел да не се откъснат, да се извърнат към трета страна или да търсят преразглеждане на сегашната обстановка и на Споразумението за стабилизиране и асоцииране “.
Той е уверен, че точно това е логиката на актуалната политика за разширение и задачата на този нов член на Комисията е да я ползва.
Самарджич, който преподава политическа система на Европейски Съюз, наред с други предмети, прибавя, че не се знае по какъв начин ще се ползва такава политика. „ Фокусът на институциите на Европейски Съюз е върху ръководството на обстановката в Съюза, това е сложна и несигурна работа. Няма уголемение ", сподели той и добави, че Сърбия, сходно на други претенденти, остава във „ външния периферен кръг на ползите на Европейски Съюз и Западното полукълбо ".
Самраджич прибавя, че разширението има за задача не да направи Сърбия част от Съюза, а да я държи в незнание, само че „ под надзор “. Съгласно думите му, че цялата политика на Брюксел е много странна - Европейски Съюз спря с разширението през 2013 година, след присъединението на Хърватия. Никоя страна, добави той, няма да бъде призната в Европейски Съюз, не тъй като не е неподготвена, а тъй като самият Съюз не е подготвен за разширение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР