Брюксел не се задоволява да регулира торовете, автомобилите и сирената,

...
Брюксел не се задоволява да регулира торовете, автомобилите и сирената,
Коментари Харесай

ЕС иска да регулира космическото пространство с нов закон

Брюксел не се задоволява да контролира торовете, колите и сирената, а се стреми да сътвори галактически етикет на Европейски Съюз, който скоро ще може да се слага върху ракети и спътници като част от напъните да принуди фирмите да употребяват орбитата отговорно, съобщава  " Политико ".

" С всеки минал ден Космосът от ден на ден замязва на Дивия запад и е време да въведем европейски правила ", споделя Кристоф Грудлер, член на Европейския парламент от Франция, който управлява законодателната работа по IRIS2 - отговорът на Европейски Съюз на сателитната информационна система Starlink на SpaceX.

Очаква се след Великден Европейската комисия да предложи първия в света изчерпателен закон за Космоса . Той ще се употребява за обозначаване на компании, които съблюдават новите правила за резистентност и сигурност по същия метод, по който блокът употребява еко маркировки за узаконяване на перални машини или тв приемници.

" Ако галактическите компании желаят да вършат бизнес с блока, те ще би трябвало да съблюдават разпоредбите ", безапелационен е и Никлас Нинас, член на Екологичен потенциал, който от дълго време упорства Комисията да дефинира правила за галактическото пространство, добавяйки, че планът се оформя по този начин, че да сътвори " обединен пазар в Космоса ".

Законът на Европейски Съюз ще откри стандарти за ограничение на светлинното замърсяване , породено от възходящите сателитни съзвездия и за ограничение на излъчванията на парникови газове и замърсяването, породено от изстрелването на ракети. Ще бъдат положени и старания за справяне с възходящото количество галактически боклуци , като се подсигурява, че отпадъците, които се връщат назад на Земята, се обработват безвредно.

" За повече от 60 години галактическа активност имаме повече от 60 000 обекта, които би трябвало да бъдат проследявани в Космоса, и над 1 милион дребни парчета. Ако не предприемем нищо, към този момент няма да можем да изстрелваме спътници, защото пространството ще бъде прекомерно затрупано ", прибавя Грудлер.

Всичко това е част от проектите за създаване на пътни правила за ръководство на галактическия трафик, като се има поради, че броят на спътниците в ниска околоземна орбита (все по-натоварената лента, сериозна за телекомуникациите и галактическите апарати за наблюдение) внезапно набъбна през последните години.

По данни на Европейската галактическа организация, сега в орбита се намират към 9 000 функциониращи спътника, като броят им се усилва. През тази година Европейски Съюз ще изпрати в орбита още четири от своите галактически апарати " Галилео ", както и спътници за наблюдаване на Земята Sentinel.

Тази интензивност накара ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен да разгласи проекта за галактическо право предходната година.

Съществуват доста малко международно приети правила за галактическото пространство. Основното от тях е задължението на Организация на обединените нации от 1967 година за възбрана на разполагането на нуклеарни оръжия в Космоса.



Необходимостта от определяне на правила обаче става все по-належаща, защото броят на спътниците се усилва, а икономическото значение нараствa. Според капиталовата банка Morgan Stanley галактическата стопанска система ще възлезе на впечатляващите един трилион $ до 2040 година

Съединени американски щати и Китай към този момент основават и обединения от съидейници към желаните от тях правила. Повечето страни от Европейски Съюз са подписали необвързващото американско съглашение " Артемида " за съдействие в региона на гражданското проучване на Луната, Марс, комети и метеорити за мирни цели. 

Тази конкуренция за създаване на блокове прави законодателната самодейност на Европейски Съюз по-належаща, а Комисията се стреми да употребява примамливия си обединен пазар като мощ, с цел да наложи новите правила.

" Достъпът до пазара е сигурен аспект, който би трябвало да бъде прегледан. И е детайл, който би трябвало да бъде налице ", допълва Херман Лудвиг Мьолер, шеф на Европейския институт за галактическа политика. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР