Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение

...
Брюксел. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново Даниел Панов участва в 130-ата пленарна сесия на Комитета на регионите на Европейския съю

Брюксел. Кметът на Велико Търново и ръководител на Националното съдружие на общините България (НСОРБ) Даниел Панов взе участие в 130-ата пленарна сесия на Комитета на районите на Европейския съюз, която се организира в Брюксел. Панов, повече от 50 ръководители на асоциации на локалните управляващи от редица страни и високопоставени водачи на европейските градове дебатираха по главните политики за бъдещето на Стария континент. Това оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
В изявлението си кметът на Велико Търново уточни, че Европейският съюз е сполучлива самодейност в международен мащаб, а хората от европейските страни намират сигурност, непоклатимост и разцвет. Той акцентира и нуждата от доближаване на районите както във връзка с развиването, виталния стандарт и стопанската система, по този начин и за транспортната съгласуваност, качеството на околната среда. Панов изнесе данни, съгласно които някои райони на Европа са 10 пъти по-бедни от други подчертава, че това е неравноправие, което би трябвало да бъде преодоляно. Обсъдени бяха и ограничения за превъзмогване на младежката безработица и за интеграцията на имигрантите.
Друг от въпросите бе обвързван с интеграцията на Западните Балкани. „ Трябва да използваме всички наши принадлежности, с цел да покажем на сътрудниците ни, както и на жителите на тези страни, които към момента не членуват в Европейски Съюз, че имат безусловна поддръжка за укрепването на обществените си администрации и икономическо си развиване “, разяснява Панов.
По време на изявлението си кметът на Велико Търново и ръководител на НСОРБ благодари на Комитета на районите за срещите на високо равнище, проведени в София при започване на предишния месец в границите на българското европредседателство. Тогава бе и първото обществено разискване на новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз. С 8% повече са плануваните за България средства за кохезия в идващия програмен интервал – 2021-2027 година
В Брюксел Даниел Панов взе участие и в кръглата маса „ Устойчива Европа: Промяна на климата и акомодация “. Той моли за поощряване на екопроектите на градовете, ориентирани към запазване на околната среда. По думите му, локалните управляващи би трябвало да имат достъп до по-голям запас за капиталовите си планове за интегрирани (еко) транспортни решения, за възобновяване и интензивно прилагане на публични зелени зони, за новаторски решения в региона на преработването и ръководството на отпадъците, за поощряване на така наречен кръгова стопанска система и публичните здания с нулеви излъчвания. „ Всяка инвестицията в преодоляване на климатичните промени е инвестиция в бъдещето на нашите общества “, акцентира Даниел Панов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР