БРЮКСЕЛ (АП) — Европейската комисия ще продължи употребата на противоречивия

...
БРЮКСЕЛ (АП) — Европейската комисия ще продължи употребата на противоречивия
Коментари Харесай

Европейската комисия ще удължи употребата на глифозат с още 10 години, след като страните членки не успяха да се споразумеят

БРЮКСЕЛ (АП) — Европейската комисия ще продължи използването на спорния химически хербицид глифозат в Европейския съюз още 10 години по-късно 27-те страни членки още веднъж не съумяха да намерят обща позиция за или срещу удължаването.

Представителите на страните от Европейски Съюз не съумяха да реализират решение предишния месец и новото гласоподаване от апелативната комисия още веднъж не беше дефинитивно в четвъртък. Поради задънената улица изпълнителният орган на Европейски Съюз съобщи, че ще поддържа личното си предложение и ще възобнови утвърждението на глифозат за 10 години, с нови условия.

„ Тези ограничавания включват възбрана за приложимост преди прибиране на реколтата, защото десикант и нуждата от избрани ограничения за отбрана на нецелевите организми “, се споделя в изказване.

Химикалът, който се употребява необятно в блока за огромния яд на екологичните групи, беше утвърден на пазара на Европейски Съюз доникъде на декември.

Политическата група на Зелените в Европейския парламент неотложно прикани Комисията да отстъпи и да забрани използването на глифозат.

„ Не би трябвало да залагаме с нашето биоразнообразие и публично здраве като това “, сподели Бас Айкхаут, заместник-председател на комисията по околна среда.

През последното десетилетие глифозатът, употребен в артикули като унищожителя на плевелите Roundup, беше в основата на нагряването теоретичен спор по отношение на това дали предизвиква рак и вероятния му унищожителен резултат върху околната среда.Химикалът е въведен от химическия колос Monsanto през 1974 година като ефикасен метод за заличаване на плевелите, като оставя посевите и другите растения непокътнати.

Bayer купи Monsanto за 63 милиарда $ през 2018 година и се пробва да се оправи с хиляди искове и правосъдни каузи, свързани с Roundup. През 2020 година Байер разгласи, че ще заплати до 10,9 милиарда $ за споразумяване на към 125 000 подадени и неподадени искове. Само преди седмици калифорнийско жури присъди 332 милиона $ на мъж, който съди Monsanto, потвърждавайки, че ракът му е обвързван с десетилетия потребление на Roundup.

Базираната във Франция Международна организация за проучване на рака, която е част от Световната здравна организация класифицира глифозата като „ евентуален човешки канцероген “ през 2015 година

Но организацията на Европейски Съюз за сигурност на храните проправи пътя за 10-годишно удължение, когато през юли сподели, че „ не е идентифицирала сериозни проблематични области “ при потреблението на глифозат.

Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати откри през 2020 година, че хербицидът не съставлява риск за здравето на хората, само че федерален апелативен съд в Калифорния предходната година подреди на организацията да преразгледа това решение, заявявайки, че не е подкрепено с задоволително доказателства.

10-годишното удължение, препоръчано от Европейската комисия, изисква „ квалифицирано болшинство “, несъмнено като 55% от 27-те членове, представляващи минимум 65 % от общото население на Европейски Съюз от към 450 милиона души. Това не беше реализирано, оставяйки последната дума на изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Паскал Канфин, ръководител на комисията по околна среда към Европейския парламент, упрекна ръководителя на Европейската комисия, че е траял напред макар безизходицата.

„ Следователно Урсула фон дер Лайен форсира казуса, като наново позволява глифозат за 10 години без болшинство, до момента в който трите най-големи селскостопански сили на континента (Франция, Германия и Италия) не са подкрепили това предложение “, написа той в X, обществената мрежа, известна преди като Twitter. „ Дълбоко скърбя за това. “

Във Франция президентът Еманюел Макрон се ангажира да забрани глифозата преди 2021 година, само че от този момент се отхвърли и страната сподели преди гласуването, че по-скоро ще се въздържи, в сравнение с да изиска възбрана. < /p>

Страните-членки на Европейски Съюз са виновни за разрешаването на използването на артикули на техните национални пазари след оценка на сигурността.

Германия, най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, възнамерява да спре да употребява глифозат от идната година, само че решението може да бъде оспорено. Националната възбрана на Люксембург, да вземем за пример, беше анулирана в съда по-рано тази година.

Грийнпийс прикани Европейски Съюз да отхвърли повторното утвърждение на пазара, цитирайки изследвания, които демонстрират, че глифозатът може да аргументи рак и други здравословни проблеми и може също да бъде отровен за пчелите. Секторът на агроиндустрията обаче споделя, че няма жизнеспособни други възможности.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР