Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз е запазил равнището си

...
Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз е запазил равнището си
Коментари Харесай

БВП на ЕС остава без промяна, а на еврозоната расте с 0,1 на сто

Брутният вътрешен артикул на Европейския съюз е запазил нивото си през четвъртото тримесечие, оставайки без смяна по отношение на предходното трето тримесечие, до момента в който за същия интервал стопанската система на еврозоната е повишена с 0,1 на 100, сочат най-новите сезонно поправени данни на европейската статистическа организация Евростат, оповестени през днешния ден.

През третото тримесечие на 2022 година стопанските системи и на Европейски Съюз, и на еврозоната набъбнаха с 0,3 на 100 спрямо предходното тримесечие.

Първоначалните оценки за годишен напредък на стопанската система за цялата 2022 година, въз основа на сезонно и календарно поправени тримесечни данни, сочат, че Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз се е разширил с 3,6 на 100, а в еврозоната с 3,5 на 100.

През четвъртото тримесечие на годишна основа стопанската система на Европейски Съюз се е нараснала с 1,8 на 100, а стопанската система на еврозоната – с 1,9 на 100. Така годишното движение на повишаване на стопанските системи и на двете общности се забавя по отношение на третото тримесечие, когато регистрира растеж със надлежно 2,5 на 100 и 2,3 на 100.

Сред страните членки, за които има налични данни, през четвъртото по отношение на третото тримесечие на 2022 година най-вече нарастване на стопанската система си са регистрирали Ирландия (+3,5 на сто) Латвия (+0,3 на сто) и Испания и Португалия (+0,2 на 100 за всяка). Противно на тях максимален спад е регистриран в Литва (-1,7 на сто), Австрия (-0,7 на сто) и Швеция (-0,6 на сто).

През октомври – декември 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година, измежду страните за които има данни, най-голяма икономическа агресия е отчела Ирландия (+15,7 на сто), следвана от Португалия (+3,1 на сто) и Австрия и Испания (+2,7 на 100 за всяка). На другия завършек на скалата единствените страните от Европейски Съюз записали годишен спад на стопанските системи си са били Швеция (-0,6 на сто) и Литва (-0,4 на сто).

В изследването на Евростат няма налични данни за България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР