Брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на

...
Брутният вътрешен продукт на човек от населението по паритет на
Коментари Харесай

Можем ли да се измъкнем от капана на „най-бедните“ в ЕС?

Брутният вътрешен артикул на човек от популацията по паритет на покупателна дарба в България доближи 64% от средноевропейското равнище през 2023 година Това е един от индикаторите, които най-точно демонстрират конвергенцията в границите на Европейския съюз, защото регистрират разликите в цените в обособените страни и надлежно дават изцяло сравними стойности. А познатият израз „ България е най-бедната страна в Европейски Съюз “ постоянно се базира точно на този знак. Отчитайки икономическата динамичност в страната, наподобява евентуално в идващите години да се отлепим от дъното на класацията.

България регистрира непрекъснато усъвършенстване в индикаторите за конвергенция в последните две десетилетия. Въпреки най-малко трите рецесии, които ни връхлетяха, и надлежно трите интервала на негативен напредък в последните 20 години – 1) продължителната криза от 2009 година в резултат на световната финансова рецесия, 2) плитката криза и ниския напредък от 2012-2013 година след разразилата се европейска дългова рецесия, и 3) дълбоката криза от 2020 година вследствие от пандемията и тежките обществени ограничавания, България съвсем непроменяемо има по-висок напредък от междинния за Европейски Съюз. Брутният вътрешен продукт на човек по паритет на покупателна дарба в България се повишава от под 40% преди участието в Европейски Съюз до 64% през 2023 година След пандемията България регистрира сериозен растеж, в това число поради преброяването и корекцията в популацията, като единствено за три години индикаторът се усъвършенства с 9 проценти пункта. 

В последните години всички нови страни членки от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се поместиха в границата от 70-90% от междинното равнище за Европейски Съюз, в това число и Румъния. Към 2021 година България остана единствената страна в Европейски Съюз, която не беше пробила границата от 60% и надлежно изоставаше с 10-15 проценти пункта даже от по-слабо представящите се нови страни-членки от ЦИЕ. Постигнатите 64% през 2023 година към този момент ни доближават до групата страни от ЦИЕ, които също усъвършенстват своите индикатори, само че въпреки всичко не престават да бъдат в диапазона сред 70 и 90% по отношение на междинното за Европа. Единствено Чехия и Словения са минали границата от 90%, до момента в който Латвия, Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния са в границите на 70 – 80%.

Интересно е сравнението с Гърция, която съществено утежни индикаторите си за доближаване в последните две десетилетия. Преди 20 години разликата сред България и Гърция е голяма – през 2004 година южната ни съседка реализира своя най-много от 98% по отношение на междинното за Европейски Съюз, до момента в който в България индикаторът е на равнище 35%. Това са над 60 проценти пункта разлика или казано по различен метод – Гърция изпреварва три пъти България по физически размер на стопанската система на човек и отчитайки разликите в цените. Към 2023 година разликата е стопена до едвам 3 процентни пункта – 64% за България по отношение на 67% за Гърция. Ако продължим наклонността на догонване и реализираме добър стопански напредък в идващите години е изцяло допустимо да изоставим последната позиция и да приближим границата от 70% от междинното за Европейски Съюз.

Този взор към конвергенцията на България и другите страни от ЦИЕ към междинните равнища за Европейски Съюз е изключително настоящ на фона на следващата политическа рецесия и идни избори в страната. Ако оставим многото ежедневен звук настрани, то огромната цел пред стопанската система на страната е в къс интервал да обърнем наклонността от последните две години на закъснение на икономическия напредък и в дълъг интервал да реализираме трето десетилетие на стабилно догонване и надлежно доближаване на другите сполучливи страни от ЦИЕ. Това се реализира с макроикономическа непоклатимост и осъществяване на промени, които подтикват вложенията и растежа и лимитират прахосването. Независимо дали преди или след избори, това би трябвало да е главната цел пред политиците, които още веднъж са измежду рисковите фактори за икономическия напредък.

Източник: Институт за пазарна икономика
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР