Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай през първата половина на

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай през първата половина на
Коментари Харесай

Икономиката на Китай нарасна с 5,5 % за шест месеца

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Китай през първата половина на 2023 година е достигнал 59,3 трилиона юана, което съставлява нарастване от 5,5% на годишна база по непрекъснати цени. Това заяви в понеделник пред медиите представителят на Държавното статистическо ръководство Фу Линхуей, зитиран от Радио Китай.

Той уточни, че от тази година последователно се вижда резултатът от политиките за стабилизиране на растежа, заетостта и цените, пазарното търсене се възвръща, производството и предлагането не престават да се усилват, качеството на икономическото развиване на Китай се усъвършенства, а националната стопанска система се възвръща. През първите шест месеца на годината инфлацията на потребителските цени (ИПЦ) е била с 0,7% повече на годишна база.

През първите шест месеца на тази година добавената стойност на земеделието се е нараснала с 3,3% на годишна база. Лятната годишна продукция от зърнени храни още веднъж е добра, като добивът е достигнал 146,1 милиона тона. През този интервал растежът на добавената стойност на огромните индустрии е бил 3,8%.  Продажбите на потребителски артикули възлизат общо на 22,76 трилиона юана или с 8,2% повече на годишна база. Вносът и износът на артикули са достигнали над 20 трилиона юана, което е нарастване с 2,1% по отношение на същия интервал на предходната година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР