Брутната месечна заплата в ИТ сектора през миналата година достига

...
Брутната месечна заплата в ИТ сектора през миналата година достига
Коментари Харесай

Средната заплата в ИТ сектора скочи до 4 857 лв., сочат данни от бранша

Брутната месечна заплата в ИТ бранша през предходната година доближава 4857 лева, което е растеж от 500 лева за година и е 3.2 пъти над междинното възнаграждение в страната. Това демонстрират данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която всяка година разгласява годишния отчет " Барометър ".

" Забележително достижение на софтуерния бизнес е, че даже и в година на рецесия с локдауни, банкрути и внезапни съмнения в стопанските системи, междинните хонорари в бранша не престават да се усилват ", анализиралите данните.

Те се базират на резултатите на 4600 компании и са направени благодарение на адвокатската адвокатска фирма CBN - Panoff, Stoytcheff & Co. Данните за 2021 година са планирани. Част от заключенията и анализите са на БАСКОМ.

Междувременно представители на ИТ бранша - в началото не пред медиите, реагират остро на желанието на държавното управление да вдигне още веднъж оптималния застрахователен приход. Той визира най-масово таман този бранш, въпреки да се отнася и до мениджърите в разнообразни компании, чиито приходи са над 3 хиляди лева Аргументът на финансовия министър Асен Василев е таман този, че оптималният застрахователен приход би трябвало да отразява растежа на междинната заплата в страната като предложи таман това да става през коефициент от 2.3. От данните на БАСКОМ се вижда, че от 2015 година насам междинната заплата в бранша надвишава с повече от 3 пъти междинната в страната.

В барометъра е обещано съпоставяне сред заплатата на софтуерен инженер в България съпоставен с аналогични позиции на заети в Германия и Англия. Така еквивалентът на България в Германия, видяно през този коефициент, демонстрира годишна сума от 64 468 евро на инженер в България и 54 316 евро в Германия. Подобна е картината и спрямо Англия.

Прогнозата на БАСКОМ е, че покупателната дарба на българските софтуерни инженери ще продължи да е по-висока от тази на сътрудниците им в двете представени страни.

Приходите на компаниите в сектора през предходната година порастват до 5.475 млн. лева по прогноза като това е нарастване за година от 20.2%. Годишният растеж е бил по-голям - с 24%, през 2017 и 2018 година Над 80% от приходите са от експорт, се показва в данните.

През предходната година в ИТ бранша са разкрити 5450 нови работни места или 13% годишен растеж, което значи към 46 хиляди заети в софтуерния отрасъл.

Организацията пресмята, че импортираните от сектора налози и осигуровки през изтеклата година по планирани данни са общо 1.040 милиарда лева (ръст от 170 млн. лева по отношение на 2020 година ) като 562 млн. лева се падат на осигуровките. Всяко работно място в сектора генерира към 21 хиляди лева " постоянни и предвидими " данъчни доходи, написа още в разбора.

Посочват, че в България работят към този момент над 60 световни софтуерни марката. Оценката е, че приходите в бранша съставляват 4.3% от Брутният вътрешен продукт на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР