Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за

...
Бруно Льору, изпълнителен директор на БНП Париба Лични финанси за
Коментари Харесай

"БНП Париба лични финанси" в България ще работи като банка

Бруно Льору, изпълнителен шеф на БНП Париба Лични финанси за България и Румъния ще даде повече информация за смяната в активността на компанията идната седмица на особено събитие по мотива

© Цветелина Белутова Френската банка БНП Париба пърсънъл файненс е в развой на регистрация от Българска народна банка за осъществяване на активност като банка в България Още по тематиката
Плащането за почивка е измежду 10-те най-чести аргументи за търсене на заем

Според " БНП Париба персонални финанси " този вид заеми са се нараснали с 300%
1 ное 2017
Бързите заеми порастват с двуцифрен ритъм

Просрочията в бранша не престават да понижават, само че скоростта се забавя спрямо предходните тримесечия
20 авг 2017
Смартфони с цена до 500 лева са най-търсената стока на погашение в България

Изследване на небанково финансово сдружение демонстрира, че българските консуматори търсят двойно по-скъпи артикули спрямо предходната година
25 юли 2017
" БНП Париба персонални финанси " е заблуждавала клиентите си с нелоялна процедура

Комисията за отбрана на потребителите е издала възбрана, има и наложена глоба в размер на 5000 лева
4 юли 2017
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Easy Credit да купи предоставящата бързи заеми " Провидент "

Сделката ще разреши на българската компания да се изравни по доходи с най-големите играчи в бранша
28 юни 2017 Компанията за небанково потребителско кредитране " БНП Париба персонални финанси " в България ще работи като банка. В момента тече процедурата по регистрация от Българска народна банка. Това излиза наяве от известие на сдружението.

Почти нова банка

В известието се показва, че " френската банка БНП Париба пърсънъл файненс е в развой на регистрация от Българска народна банка за осъществяване на активност на територията на България посредством клона си в страната " БНП Париба персонални финанси ". Компанията предприе тази стъпка за обезпечаване на по-големи благоприятни условия за развиване на бизнеса си в страната ". Повече информация за смяната и за развиването на компанията ще бъдат дадени идната седмица, се споделя още в известието.

В случая се ползва правото на единния паспорт в Европейски Съюз, съгласно което всяка банка с лиценз в страна-членка на евросъюза може да развива активност в друга страна от Европейски Съюз, като единствено уведоми надзорните органи. Това значи, че утвърждение от Българска народна банка не се желае, а само съобщение и регистрация.

От документи в Търговския указател излиза наяве, че българското сдружение ще се влее във френския си притежател, който тук ще оперира посредством клон (не излиза наяве дали като банков клон по смисъла на Закона за кредитните институции или като банка – бел. ред.). След вливането " БНП Париба персонални финанси " ще приключи съществуването си, като всички активи и пасиви ще бъдат поети от приемащото сдружение – френската банка БНП Париба пърсънъл файненс. В документите е посочено, че вливането е част от " вътрешно-групова метаморфоза за опростяване на юридическата конструкция на активността по даване на самостоятелно финансиране от групата на БНП Париба ".

" БНП Париба персонални финанси " влиза в България в сегмента на небанковото потребителско кредитиране в края на 2007 година, придобивайки сдружението " Джет файненс ", разрастващо активност от 2001 година Според информация на интернет страницата на компанията все още има отпуснати заеми за 3.5 милиарда лева и 45 лични търговски офиси в страната.

В рамките на два месеца това е втората непозната банка, която разгласи, че ще работи в България - след немската Varengold Bank, която има желание да оперира в корпоративния сегмент.

За корпоративни клиенти

Френската BNP Paribas има клон в България, посредством който оперира в страната от 1994 година В момента активността и размерите му са по-скоро бутикови и ориентирани към обслужване единствено на корпоративни клиенти в кредитирането. По отношение на депозитите предлагането е предпочитано онлайн, като е и за физически, и за юридически лица. Лихвите по депозитите са по-скоро в горната граница на предлаганата рентабилност на пазара – сред 0.55% и 0.70% за едногодишен депозит съгласно сумата и 0.60% и 0.70% за двугодишни, отново съгласно размера на сумата. Банката няма развита клонова мрежа.

Според доклада на клона в Българска народна банка активите му към края на септември 2017 година са близо 739 млн. лева, чистите му оперативни доходи са за 8.1 млн. лева, а административните разноски възлизат на 9.8 млн. лева За интервала клонът има загуба в размер на 2 млн. лева Кредитният портфейл е единствено за корпоративни клиенти и размерът му е 167.1 млн. лева Има събрани депозити за 417.7 млн. лева от нефинансови предприятия и 251.8 млн. лева от семейства.

В известието не се показва дали БНП Париба, клон София и преобразуваното в банка сдружение " БНП Париба персонални финанси " ще продължат да работят по настрана или ще се слеят на някакъв стадий и в случай че не, дали активността по набиране на депозити, дружно със съществуващия портфейл ще се трансферира към новата банка.

В България френската група на BNP Paribas е притежател и на застрахователната компания " БНП Париба Кардиф ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР