Брук Съдърланд е колумнист в Bloomberg Opinion Дали проблемите във веригите

...
Брук Съдърланд е колумнист в Bloomberg Opinion
Дали проблемите във веригите
Коментари Харесай

Производителите откриха, че по-хубаво от вкъщи няма

Брук Съдърланд е колумнист в Bloomberg Opinion

Дали проблемите във веригите за доставки, породени от пандемията, ще накарат производители да премислят местоположението на заводите им и да ги реалокират по-близо до у дома? Роланд Буш, основен изпълнителен шеф на колоса Siemens AG, счита, че това ще се случи. И аргументите са две.

Първата е, че огромната част от индустриалният потенциал при батериите и полупроводниците е съсредоточен в Азия. И западните държавни управления осъзнаха, че това нито е рационално, нито стабилно за толкоз стратегически значими артикули. В Съединени американски щати потенциалът за произвеждане на чипове пораства с едвам 1,5 % годишно сред 2008 и 2018 година, надалеч под темпа на растеж на продажбите, по данни на Bank of America.

Но пък честотата на корпоративните известия за нови фабрики през последните месеци е главозамайваща: Samsung даде обещание $17 млрд.; TSMC построява цех за $12 милиарда в Аризона и обмисля още един в Германия; Intel влага $20 мрлд. в спомагателен потенциал в Съединени американски щати и възнамерява още $95 милиарда в нови европейски фабрики през идващото десетилетие.

Междувременно Ford и SK Innovation (Корея) ще похарчат $11,4 милиарда за три нови завода за батериите и още една фабрика за сглобяване на електрическата серия пикапи F-Series в Съединени американски щати. GM възнамерява четири завода за акумулатори в Съединени американски щати дружно с LG Chem. Toyota ще вложи $240 млн. в завода си в Западна Вирджиния. Стартъпът Rivian има дълъг лист с планове, в това число втори цех в Съединени американски щати, фабрика в Европа за милиарди и други.

Тенденцията е забележима, показва Буш.

Един мотив против тезата за индустриален подем е, че новите вложения са съсредоточени в производството на полупроводници и електрически автомобили. Дали това е смяна на парадигмата или просто отразява характерни за промишлеността трендове и цели?

Но въпросът е несполучлив.

Инвестициите в фабрики за полупроводници посочват доста по-стабилно равнище на локални индустриални вложения. Тези нови фабрики ще се нуждаят от автоматизация, съоръжение, само че и климатични системи, осветяване и пътища.

Interactive ще вложи $400 млн. в първия си цех в Съединени американски щати, с цел да понижи геополитическия риск и да облекчи логистичните си проблеми. А Schneider Electric ще добави три завода в Северна Америка.

Фабриките на Shneider ще бъдат високо автоматизирани, както е актуалният цех на компанията в Лексингтън, Кентъки. Той бе отличен от Световния стопански конгрес за интеграцията на изкуствен интелект и Интернет на нещата в индустриалните интервенции. Благодарение и на тези автоматизация Schneider към този момент произведа в Съединени американски щати множеството от продуктите, които продава в Северна Америка. Така че новите фабрики се построяват по-скоро за покриване на мощното търсене.

И това ни води до втория мотив на Буш от Siemens: автоматизацията прави заводите в Европа и Съединени американски щати по-икономически привлекателни. По-рано тази година формалното броене в Китай сподели, че популацията на страната в работоспособна възраст понижава като дял от общото. В същото време разноските за труд порастват: междинната годишна заплата за служащ в цех е 74 641 юана ($11 700) през 2020 година, при 58 049 юана през 2017 година Не е съвпадане, че тези трендове съответстват с растежа на автоматизацията. Вече има по 126 индустриални робота за всеки 10 000 чиновници по света, при 50 през 2011 година

" Населението на Китай в работоспособна възраст доближи пик ", споделя Буш. " Когато имаш по-малко и по-малко работна ръка, би трябвало да автоматизираш повече. Когато автоматизираш и заплатите се усилват, каква е изгодата от наличие в Китай? "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР