Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души

...
Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души
Коментари Харесай

Земетресението: 2921 загинали и над 14 000 ранени в Турция; 1444 загинали и 3511 ранени в Сирия

Броят на починалите в Турция и Сирия надвиши 4300 души след голям брой мощни земетресения наоколо до турско-сирийската граница - най-големият от тях бе с магнитуд 7,8 по Рихтер, съобщи Агенция Франс Прес.

Турските и сирийските екипи за реагиране при бедствия оповестяват, че над 5600 здания са били изравнени със земята в няколко града, в това число доста многоетажни жилищни блокове, които са били цялостни със спящи поданици, когато е станало първото земетресение.

В град Кахраманмарас в Югоизточна Турция очевидци се пробват да схванат мащаба на бедствието.

" Мислехме, че това е апокалипсис ", споделя Мелиса Салман, 23-годишна кореспондентка. " За първи път претърпяваме сходно нещо ".

Днес турската филантропична организация AFAD заяви, че единствено в тази страна към този момент има 2921 починали.

Броят на починалите в Сирия набъбна до минимум 1444 души. В следените от държавното управление региони броят на починалите набъбна до " 1431 ранени и 711 починали в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус ", заяви сирийското министерство на опазването на здравето. В следените от бунтовниците елементи на северозападната част на страната са починали минимум 733 души, а повече от 2100 са ранени, по данни на избавителната група " Бели каски ". С новите данни общият брой на доказаните жертви доближи 4365.

Съществуват опасения, че броят на жертвите ще се усилва. Според оценки на представители на Световната здравна организация е допустимо да са починали до 20 000 души.

Първото земетресение в понеделник е станало в 4:17 ч. локално време на дълбочина към 18 км покрай турския град Газиантеп, в който живеят към два милиона души.

До момента е обявено за повече от 14 000 ранени в Турция, заяви организацията за ръководство на бедствията, а в Сирия са ранени минимум 3411 души.

Длъжностни лица оповестиха, че три огромни летища не действат, което затруднява доставките на жизненоважна помощ.

Зимна снежна стихия е покрила главните пътища в региона с лед и сняг.

Голяма част от засегнатия от земетресението регион в Северна Сирия към този момент е опустошен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и съветските сили.

Конфликтът към този момент дефинира реакциите при изключителни обстановки. Пратеникът на Сирия в Организация на обединените нации Басам Сабаг наподобява изключва повторното отваряне на граничните пунктове, което би разрешило на помощта да доближи до регионите, следени от бунтовническите групировки.

Сирийското министерство на опазването на здравето заяви за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско оборудване.

Още преди нещастието постройките в Алепо постоянно се срутваха заради разрушената инфраструктура, която страдаше от неналичието на контрол по време на войната.

Властите прекъснаха доставките на природен газ и електрическа енергия в целия район като защитна мярка, като затвориха и учебните заведения за две седмици.

В затвор, в който се намират най-вече членове на групировката " Ислямска страна " в Северозападна Сирия, пандизчиите се разпалиха след земетресенията. Най-малко 20 от тях са избягали, заяви за Агенция Франс Прес източник от заведението.

Съединените щати, Европейският съюз и Русия неотложно изпратиха съболезнования и оферти за помощ.

Президентът Джо Байдън даде обещание на турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Съединените щати ще изпратят " всякаква " помощ, нужна за възобновяване от опустошителното земетресение.

Украинският президент Володимир Зеленски предложи да даде " нужната помощ " на Турция.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света.

Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 година, когато в източната провинция Ерзинджан умират 33 000 души.

През 1999 година турският район Дузче претърпява земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което починаха над 17 000 души. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР