Броят на загиналите в либийския крайбрежен град Дерна нарасна до

...
Броят на загиналите в либийския крайбрежен град Дерна нарасна до
Коментари Харесай

Жертвите в Либия приближават 20 хиляди, водата носи експлозиви

Броят на починалите в либийския крайбрежен град Дерна набъбна до 11 300 души, а други над 10 000 са в неопределеност. Продължава издирването на оживели след голямото наводняване, провокирано от скъсването на стените на два язовира при проливни дъждове.

Наводненията в неделя вечерта лишиха живота на цели фамилии в Дерна. Стотици хиляди хора се нуждаят от незабавна помощ, заяви Организация на обединените нации.

Призивът им е за даване на 71 милиона $ незабавна помощ, които ще са нужни за 250 000 потърпевши.

Според организацията близо 900 000 души в пет провинции живеят в региони, които са директно наранени от бурята и са потърпевши в друга степен.
резултат на наводненията в Либия са починали повече от 11 хиляди души, а още 20 хиляди се водят в неопределеност, оповестява Al Hadath, базирайки се на либийския Червен кръст. Около две хиляди тела са отнесени от морето.

Наводненията в североизточната част на страната бяха породени от урагана " Даниел ", който удари Либия на 10 септември. Крайбрежните градове Дерна, Джабал ал-Ахдар и Бенгази бяха най-засегнати от бедствието. Заради непрестанните превалявания бяха затворени летища и пристанища в района. Властите оповестиха най-тежко засегнатите градове Сусу и Дерна за зони на злополучие.

Международният комитет на Червения кръст в Либия прикани жителите и спасителите да бъдат извънредно деликатни, защото наводненията са довели до придвижването на избухливи муниции, останали в източната част след гражданската война, която завърши през 2020 година

В Дерна основният язовир е продънен, унищожавайки към една четвърт от града, оповестиха управляващите. Потоци вода пометоха цели здания със спящи фамилии вътре в намерено море. Всички връзки са развалени, мобилните връзки и интернет не работят. Улиците са покрити с тиня, осеяни с изкоренени дървета и фрагменти от счупени коли.

" Върнах се от Дерна. Това е злополука. Телата лежат на всички места - край морето, в долини, покрай здания ", съобщи членът на комисията за изключителни обстановки Хичем Шкиват пред " Ройтерс ".

Международно приетото държавно управление в Триполи не управлява източните региони. Въпреки това държавните избавителни служби към този момент работят в района.

Председателят на Народното събрание Агила Салех прикани основния прокурор да проверява аргументите за бедствието и да откри дали е имало немарливост. Той съобщи още, че държавното управление би трябвало да се оправи с последствията от бедствието в границите на шест месеца и да обезпечи на потърпевшите жилища и медицински грижи.

Властите на редица страни, по-специално Египет, Катар, Иран и Италия, също оповестиха за подготвеност да оказват помощ. Съединените щати също по този начин обявиха, че координират напъните за оказване на помощ с сътрудниците от Организация на обединените нации и либийските управляващи. Саудитските управляващи дадоха обещание да окажат помощ в съгласуваност с Либийския червен полумесец и редица интернационалните филантропични организации, написа " Фокус ".

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус даде обещание, че организацията ще отпусне 2 милиона $ на либийците. Бившият настоящ делегат на Организация на обединените нации в Либия Стефани Уилямс по-рано акцентира, че бедствието " изисква незабавно увеличение на интернационалната и районна помощ ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР