Броят на загиналите при сблъсъците в Киркук нарасна до 4, след като прехвърлянето на полицейския щаб на кюрдската партия беше спряно

...
Броят на загиналите при сблъсъците, избухнали в оспорвания град Киркук
Коментари Харесай

Броят на загиналите при сблъсъците, избухнали в оспорвания град Киркук в Северен Ирак се повиши до четири

От КАСИМ АБДУЛ-ЗАХРА 3 септември 2023 г., 16:32 ч. Ирак се повиши до четири, казаха медицински служители в неделя.

Междувременно в страната върховният съд издаде заповед за спиране на планираното предаване на централата на иракската федерална полиция в Киркук на Кюрдската демократическа партия, което предизвика напрежение в града, който е дом на смесено население от кюрди, араби и туркмени.

Федералните сили превзеха Киркук и околните нефтени полета през октомври 2017 г., след като кюрдските регионални власти организираха референдум за кюрдска независимост. КДП напусна централата си в града по това време.

Споразумението за формиране на сегашното правителство под ръководството на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани включваше разпоредба за връщането на KDP в провинцията, което предизвика ответна реакция от някои общности в Киркук.

Миналата седмица група местни арабски жители затвориха Kirkuk-to -Магистрала Ербил в знак на протест срещу повторното отваряне на централата на KDP. В събота кюрдски протестиращи поискаха повторно отваряне на магистралата, предизвиквайки напрежение със силите за сигурност.

След сблъсъците в събота повторното отваряне на централата на KDP беше отложено със заповед на министър-председателя и ситуацията изглежда се успокои. Последвалото решение на Федералния върховен съд на Ирак спря предаването на полицейския щаб на KDP, докато не бъде разрешен свързано съдебно дело.

На заседание на кабинета в неделя Судани повтори нарежданията издаде на властите да разследват обстоятелствата около смъртта на протестиращите и „да потърсят отговорност на всички отговорни за смъртта и нараняванията в съответствие със закона“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР