Броят на загиналите в Гърция след наводнения се увеличи до четирима, повече от 800 спасени

...
Броят на загиналите от наводнения в Централна Гърция се увеличи
Коментари Харесай

Броят на загиналите от наводнения в Централна Гърция се увеличи до четирима, след като силни дъждовни бури превърнаха улиците в бушуващи порои, хвърлиха коли в морето и ги отнесоха пътища и мостове.

Василис Кикилиас, гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита, каза в четвъртък, че повече от 885 души са били спасени досега, а шестима са обявени за изчезнали.

Наводнения, предизвикани от силни дъждовни бури, засегнаха и съседни България и Турция, убивайки общо 15 души в трите страни.

„Страната ни трети ден се сблъсква с феномен, подобен на който не сме виждали в миналото“, каза говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис в четвъртък.

Той добави, че някои райони са получили повече от два пъти средните годишни валежи от Атина в рамките на 12 часа.

„Абсолютният приоритет на държавата в момента е спасяването … на хората от районите, засегнати от лошото време, и защитата на критичната инфраструктура“, каза Маринакис.

Пожарната служба каза, че тялото на мъж, който беше обявен за изчезнал в сряда, е намерено в поток близо до село в областта Домокос в Централна Гърция.

Говорителят на противопожарната служба Василис Ватракоянис каза, че специалисти по бързото водно спасяване и водолази от звената за реагиране при бедствия на службата, както и армията участват в спасителните операции и се опитват да достигнат отдалечени райони, въпреки че пътищата са били отнесени.

Наводненията последваха горски пожари, които изгориха огромни масиви от гори и земеделски земи, изгориха домове и убиха повече от 20 души.

Дъждовете започнаха да валят в понеделник. Наводнението в четвъртък беше съсредоточено главно в централния град Кардица, където според съобщенията хората търсеха спасение от надигащата се вода по покривите на домовете си.

Прогнозира се още дъжд по-късно през деня.

Използвани са превозни средства и лодки, за да помогнат за евакуацията на хората, но лодките не са успели да достигнат някои райони поради големия обем от отломки и силата на пороите от наводнения.

Честите светкавици означаваха, че хеликоптерите не могат да летят, каза Ватракоянис.

„[Това е] буквално море. Имаме нужда от помощ, за да дойдат и да ни вземат. Ние сме в общинския офис, на покрива. Не знаем какво да правим, нямаме вода, нямаме храна“, каза жител на гръцката телевизия Алфа.

„Ние сме около 60 души, сградата не е стабилна, усещам как се тресе. В общината живеят около 300 души. Някои заминаха, ние останахме да спасяваме каквото можем. Но има и изчезнали хора“, каза той.

Министърът на отбраната Никос Дендиас каза в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, че е прекъснал пътуването си до Дубай, за да се върне в Гърция, за да може да наблюдава приноса на военните към спасителните усилия.

Премиерът Кириакос Мицотакис отложи годишната си реч за състоянието на икономиката и пресконференция, планирани за уикенда в северния град Солун, за да посети наводнените райони.

„Без съмнение има и въпрос за това да позволим на някои нрави да се охладят“, каза Джон Псаропулос от Ал Джазира, репортаж от Волос. „Много хора смятат, че обществените служби всъщност не са били начело, … че някои превантивни мерки за случилото се наводнение може и е трябвало да бъдат взети.“

„Въпреки че говорих с някои инженери вчера, трябва да кажа, че е трудно да си представя какво повече би могло да се направи“, добави той в четвъртък.

„Дори в райони, където бяха предприети мерки срещу наводнения – бяха монтирани големи сондажни тръби за изсмукване на водата от планинските склонове, под пътищата и т.н. – дори тези дейности бяха претоварени, да не говорим за всички пътища, където бяха взети неадекватни мерки за предотвратяване на наводнения .”

Полицията забрани движението в три региона, включително на остров Скиатос, и изпрати многобройни спешни телефонни сигнали до хората в няколко части на страната да избягват да излизат на открито и да се отдалечават от мазета и приземни етажи на сгради.

В сряда многократни дъждовни бури също удариха гръцката столица, наводниха улици и превърнаха част от голям булевард в центъра на града в река от кал, която помете хората от крака.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР