Броят на загиналите от мощното земетресение в Турция и Сирия

...
Броят на загиналите от мощното земетресение в Турция и Сирия
Коментари Харесай

Повече от 21 000 са жертвите от земетресението в Турция и Сирия  

Броят на починалите от мощното земетресение в Турция и Сирия надвиши 21 000 души, заяви Агенция Франс Прес. Според формалните данни, 17 674 души са починали в Турция и 3377 в Сирия след земетресението с магнитуд 7, 8 в понеделник, с което доказаният сбор доближи 21 051.

Този брой е по-висок от починалите 17 000 души през 1999 година, когато сходно мощно земетресение удари по-гъсто обитаемата северозападна част на Турция.

Първата помощ от Организация на обединените нации доближи зоните, следени от сирийските бунтовници, само че очакванията за намиране на още оживели понижиха. Студът е една от аргументите за затруднената работа на спасителите.

Изминаха 72 часа, които специалистите считат за най-вероятния интервал за избавяне на животи.

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус сподели, че е на път за Сирия.

Стотици хиляди хора в двете страни останаха без дом измежду зима. Мнозина са настанени в спонтанни подслони на паркинги в супермаркети, джамии, край пътя или измежду руините и постоянно обезверено се нуждаят от храна, вода и топлота.

По данни на управляващите към 6500 здания в Турция са се срутили, а редица други са били развалени в зоната на земетресението, където живеят към 13 милиона души.

Турски формален представител съобщи, че бедствието е сложило " доста съществени компликации " за провеждането на изборите, планувани за 14 май, в които се чака президентът Реджеп Тайип Ердоган да се изправи пред най-тежкото предизвикателство за двете си десетилетия на власт.

Тлеещият яд поради бавното даване на помощ и закъснялото започване на избавителните интервенции непроменяемо ще окаже въздействие върху гласуването, в случай че вотът въпреки всичко се организира, както е планувано.

Всяко потърпевшо семейство ще бъде обезщетено с 10 000 турски лири

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган даде обещание да възвърне регионите, наранени от двете смъртоносни трусове, в границите на една година.

Турският водач съобщи, че всяко семейство, наранено от земетресенията, ще получи обезщетение в размер на 10 000 турски лири (531 долара).

Мащабът на бедствието остава незнаен, само че по предварителни калкулации обвързваните със земетресението публични разноски, в това число напъните за възобновяване, могат да съставляват 5, 5% от брутния вътрешен артикул на страната.

Във вторник той разгласи тримесечно изключително състояние за засегнатите от земетресението провинции, което ще му разреши да предприеме бързи ограничения за обезопасяване и за оказване на финансова помощ.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР