Броят на университетите у нас расте лавинообразно, а висшето образование

...
Броят на университетите у нас расте лавинообразно, а висшето образование
Коментари Харесай

Частни университети бълват дипломи на килограм на „разумни“ цени и в съкратени срокове

Броят на университетите у нас пораства лавинообразно, а висшето обучение се трансформира в търговия с дипломи от всевъзможен тип – за бакалаври, магистри, че и за доктори.

Всеки самичък за себе си може да си даде сметка доколко тези хартийки имат общо с науката и квалификацията.

 

Затова пък тогавашните училищен институти се нарекоха университети, техникумите станаха колежи, като всички те отварят и филиали из цялата страна. Само дето нито един университет не може да влезе в влиятелните европейски ранглисти.

 

 Затова пък имаме ВУЗ-ове с гръмки имена, които освен това оферират отдалечено образование, някои даже нямат лични здания, лекционни зали, само че пък издават дипломи, на „ рационални цени " и в съкратени периоди на образование.

 

Ботевград да вземем за пример се оказва академични център. Такъв би трябвало да бъде, тъй като там се намира „ Международно Висше Бизнес Училище ". Експерти изясняват, че през годините там са напечатани много дипломи, като няколко пъти е сменяно името: „ Българо-датски лицей по стопанска система и ръководство ”, „ Колеж по стопанска система и бизнесадминистрация ” и през днешния ден е към този момент „ Международно Висше Бизнес Училище ”.

 

Запознати напомнят, че преди години ВУЗ-ът имал огромни проблеми с регистрацията, тъй като „ нямаха даже постройка ”. Затова се наложило да наемат чартърен, до момента в който изпълнят условията за акредитацията, а след това я освободили, тъй като влезнали в регистъра на ВУЗ-овете.

 

Явно бизнесът с парцели, самичък по себе си много печеливш, както и отдалеченото образование, е измежду мощните страни на този институт. Ботевградският теоретичен център може и да не се е прочул с някакви научни разработки и открития, само че през 2017 година подвигат постройка с хотел за знамение и приказ в София. Идеята е част от лекциите да се водят там, в това число и оттова да се организира по този начин пожеланото отдалечено образование. Самата сграда даже била номинирана за постройка на годината. Сградата освен това била вписана като благосъстоятелност на компанията „ Международен център за кариерно развиване ”, която принадлежи на университета. През лятото на предходната година модерното оборудване, в което сякаш ще се образоват студенти, е продадено за над 12 млн. лв.. Но да не ги мислим възпитаниците на Ботевградския университет къде ще се образоват, осведомени споделят, че ВУЗ-ът има канцелария в „ Лозенец ”, а множеството му студенти слушат лекциите отдалечено. Какво е качеството на сходно образование, е различен въпрос, на който могат да отговорят експерти по тематиката.

 

Ботевградското „ Международно Висше Бизнес Училище ” си има президентка и вицепрезидентка – Лена Гайдарска и Надя Гайдарска.

Лена Гайдарска според  осведомени преди време била активистка в Комсомола с огромен размах.

Надя Гайдарска пък до наскоро имала няколко сладкарски компании. Една от тези компании – „ Шоколатери – Амели ”, е препродадена на Линда Петкова, брачната половинка на Кирил Петков. След това името е заменено на „ Сладкарницата на Линда ".

 

Зам.-ректор по научноизследователската активност и интернационалното съдействие във ВУЗ-а е Стела Балтова. Тя, да напомним, беше излъчена от Румен Радев за длъжностен министър

на туризма.

 

Дипломите от Ботевград си имат и цена и тя не е ниска. Бакалаври и магистри заплащат по над 1600 лв. на година, а от докторантите се желаят по над 3000 лв..

 

При състояние че за държавна поръчка студентите към този момент няма да заплащат, е мъчно да си представим кой ще се навие на такива такси. Отговор може би дава направено преди години репортерско следствие, при което на публицист е препоръчано да се запише напряко в третия учебен срок на прочут университет. От администрацията му обяснили, че няма потребност да върви на лекции и извършения, всичко щяло да се взема решение с курсови работи по имейла и по този начин да приключи бързичко, стига да си заплаща постоянно семестриалните такси.

 

Преглед на ВУЗ-овете в България демонстрира, че Ботевградският университет не е единствен с подобен профил на просветителното поле. Напротив, там кипи люта конкуренция. В Пловдив работи по аналогична скица „ Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите ”, на страницата на което в интернет четем: „ Академия за водачи ”. Този ексцентричен ВУЗ преди години се прочу с офертата си „ Учи и завоюва ”. На младежите, решили да станат студенти в този научен център, управлението му оферираше „ щастливи бонуси ": 7-дневни почивки, смарт телефони, айфони, преносими компютри, таблети, а огромната премия е джип.

 

„ Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите ” не се е лимитирало единствено до Пловдив, а е разкрило филиали във Велико Търново и Русе. Клонът в Русе изключително нашумя при започване на века. Тогава се оказа, че половината парламентарна група на Движение за права и свободи се е записала да учи висше там.

При това без никакво терзание, че образователната база е ситуирана в някакви неугледни бараки, остатъци от соца, в които едно време се провеждали училищен кръжоци. Все отново в Пловдивския частен ВУЗ, както и в Ботевградския, натъртват най-много на отдалеченото образование.

 

Още един частен университет в Пловдив - „ Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система ", преди време „ вербуваше " студенти с промоционална оферта. Предлагаше се „ единствено в този момент " специфична модулна такса от няколко стотачки за всички избрали да се запишат във ВУЗ-а, съчетал стопанска система и сигурност като две в едно.

 

Впрочем „ Висшето учебно заведение по сигурност и стопанска система ” преди години е било нещо по-простичко – единствено „ Колеж по стопанска система и администрация. Май ще се окаже, че в някои университетски среди това е отработена скица – първо се записват като колежи, а след това се трансформират във висши учебни заведения.

 

При състояние че Софийският университет всяка година афишират десетки свободни места, времената на сходни структури отминават, твърдят ни специалисти по висше обучение. И незабавно дават образец. В Пловдив към този момент е отвън строя „ Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт ", в което се подвизава Жан Виденов. При това той преподава там управнически дисциплини и е основен секретар на ВУЗ-а.

Каква подигравка, по време на неговото ръководство България стигна до банкрут, а не щеш ли и университетът му небрежно хлопна порти.

Орисия – надали! По-скоро манифактурите за бързи дипломи за висше обучение завършват една след друга, проучват специалисти. Те изясняват, че в този момент, откакто ще отпаднат таксите в държавните университети, все по-трудно ще се намират мераклии, подготвени да хвърлят куп пари за едната тапия единствено тъй като тя се случва в съкратени периоди и с „ отдалечено образование ”.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Университети частни университети търговия с дипломи магистри бакалаври доктори „ Международно Висше Бизнес Училище " „ Българо-датски лицей по стопанска система и ръководство ” „ Колеж по стопанска система и бизнесадминистрация ” „ Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите ”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР