Броят на търсещите убежище в ЕС афганистанци се е увеличил

...
Броят на търсещите убежище в ЕС афганистанци се е увеличил
Коментари Харесай

За месец: Броят на искащите убежище в ЕС афганистанци скочи с 20%

Броят на търсещите леговище в Европейски Съюз афганистанци се е нараснал с 20% през юли, преди талибаните да завладяват Кабул, сочат публични данни, представени от Агенция Франс Прес.
Общо 50 000 души са поискали интернационална протекция в 27-те страни от Евросъюза плюс Норвегия и Швейцария, заяви Европейската работа за поддръжка на бежанците (ЕASO).
„ Молбите от афганистанци за пети следващ месец се усилиха, до към 7300 (с 21% повече от тези през юни) “, гласи изказване на службата.
„ Това е релативно близо до броя на молбите от сирийци (8500, нагоре с 14%). Разликата сред афганистанци и сирийци понижава съвсем непрекъснато от декември 2020 година “
Очаква се да има скок в молбите за леговище от афганистанци, откакто хиляди бяха изтеглени по въздуха в Европейски Съюз в цялостна с проблеми евакуация, откакто талибаните превзеха Кабул в средата на август.
Европейски Съюз обезверено се пробва да ограничи всеобщия приток на афганистанци, наподобяващ на мигрантската рецесия вследствие на сирийската война, вследствие на която над 1 милион души дойдоха в страните от блока през 2015 година
Брюксел даде обещание увеличена филантропична помощ за афганистанците и поддръжка на прилежащите страни за приютяване на идващите.
Числата за бежанци от юли също демонстрират „ връх в молбите от иракчани “, чието число е достигнало 2300, оповестяват от EASO.
Това се дължи на прииждащия откъм Беларус поток, за който се твърди, че е проведен от управляващите в Минск, с цел да отговорят на глобите, наложени от блока на режима на президента Александър Лукашенко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР