Броят на смъртните случаи се е увеличил повече от два

...
Броят на смъртните случаи се е увеличил повече от два
Коментари Харесай

Нов спад: Населението на Китай е намаляло с 2,08 милиона души през 2023 г.

Броят на смъртните случаи се е нараснал повече от два пъти до 11,1 милиона. Демографите чакаха внезапно повишаване на смъртните случаи поради пандемията от COVID-19, която стартира в края на миналата година и продължи до февруари предходната година. Общият брой на популацията възлиза на 1,4 милиарда души, заяви статистическото бюро на страната. Китай, който дълго време беше най-населената страна в света, през 2023 година падна на второ място след Индия, съгласно оценките на Организация на обединените нации.

Броят на ражданията понижава седма година, отразявайки спада в раждаемостта, който е дългогодишно икономическо и публично предизвикателство за Китай. Населението непрекъснато застарява, което може да забави икономическия напредък с течение на времето и да сложи под въпрос способността на страната да обезпечи по-голямо възрастно население с по-малко служащи.

Броят на ражданията е намалял с 540 000, което е по-малко, в сравнение с през предходните години. През 2023 година са се родили към 9 млн. бебета, което е половината от общия брой през 2016 година Всички данни са приблизителни и се основават на изследвания и не включват Хонконг и Макао. Китай организира цялостно броене на популацията на всеки 10 години.

Китай, който в миналото се опитваше да управлява повишаването на популацията с политиката си за едно дете, в този момент е изправен пред противоположния проблем. Правителството се пробва да насърчи ражданията, откакто през 2015-2016 година облекчи политиката, с цел да разреши второ дете, а по-късно и трето дете през 2021 година, само че с дребен триумф.

Хората подписват брак по-късно и от време на време избират да нямат деца. Дори и тези, които го вършат, постоянно имат единствено едно дете заради високите разноски за образование на деца в градовете в мощно конкурентна академична среда. Населението от дами в детеродна възраст също е намаляло.

Населението в трудоспособна възраст, определяно като лицата на възраст сред 16 и 59 години, спада до 61% от общото население, като продължава последователното му понижаване. Делът на лицата на възраст 60 и повече години се е нараснал до 21%. Официалната възраст за пенсиониране в Китай е 60 години за мъжете и 50 или 55 години за дамите.

Не е ясно какъв брой души са умряли от ковид заради неочакваното преустановяване на рестриктивните мерки за " нулев Коронавирус " в Китай през декември 2022 година Правителството заяви за към 80 000 смъртни случая, свързани с ковид, от декември до февруари, само че специалистите считат, че те са доста повече. Проучванията пресмятат, че цифрата може да е достигнала 1,4 милиона или 1,9 милиона.

Според англоезичния държавен вестник " Чайна дейли " тази година се чака спадът на популацията да е по-малък заради отслабващите последствия от пандемията и заради обстоятелството, че е годината на дракона, считана за удобна за раждане на деца, съобщи специалист на конгрес по-рано тази седмица.

Но Юан Син, професор в университета Нанкай и заместник-председател на Китайската асоциация за популацията, добави, че " наклонността за понижаване на общия брой на популацията на Китай сигурно ще бъде дълготрайна и ще се трансформира в присъща характерност ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР