Броят на продадените нови автомобили в Съединените щати през 2023

...
Броят на продадените нови автомобили в Съединените щати през 2023
Коментари Харесай

Продажбите на нови автомобили в САЩ скочиха с 12% през 2023-а – каква е средната цена и кои са най-купуваните марки

Броят на продадените нови коли в Съединените щати през 2023 година доближи 15,6 милиона, което съставлява скок за годината с 12%. Това е рекорден ритъм на напредък на продажбите от повече от десетилетие, написа Associated Press (AP).

Американският авто пазар набъбна, макар високите цени на колите и спиранията на доставките, провокирани от продължителната стачка на служащите от бранша, отбелязва AP.

Средната цена на нов автомобил в Съединени американски щати през декември, по данни на компанията J.D. Power, е към 46 хиляди $. Тази цена е с 2,7% под пика на индикатора от декември 2022 година, само че е с към 0,5% над равнището за декември 2020 година.

Продажбите на коли в Съединени американски щати като цяло обаче към момента не са се възстановили изцяло до равнищата, следени преди пандемията от ковид, когато за година в страната се продаваха към 17 милиона нови коли.
 В Канада от 2035 година ще се продават единствено електрически автомобили и хибриди
Във втората по територия страна в света от 2035 година ще се продават единствено електрически автомобили и хибриди

Предвижданията са цените на колите с бензинови, дизелови и електрически мотори до 10 години да се изравнят

Още по-впечатляващи са темповете на напредък на продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати през 2023 година. Продажбите на електрически транспортни средства в Съединените щати скочиха през 2023 година с 47%, до рекордните 1,18 милиона броя, по данни на Motorintelligence.com.

Така пазарният дял на електрическите транспортни средства в Съединени американски щати през 2023 година набъбна до 7,6%, по отношение на 5,8% в края на 2022 година.

В същото време, анализаторите означават закъснение в последно време на високия ритъм на напредък на пазара на електрически автомобили в страната, като за декември той е 34% на годишна база.
 Китай и Съединени американски щати са с най-големите в света пазари по продажби на коли
Кои страни са с най-големите в света пазари по продажби на коли

Има разбърквания в челната тройка за 2022 година по отношение на миналата година

General Motors , който е най-големият " състезател " на американския авто пазар, усили продажбите си през 2023 година с 14,1%, до 2,59 милиона броя автомобила.

От тях най-голямо е повишаването на продажбите на марките: Buick - с 61%, Chevrolet - с 13,1%, GMC и Cadillac - с към 9%.

От компанията General Motors чакат, че през 2024 година в Съединени американски щати като цяло ще бъдат продадени общо към 16 милиона броя коли.

От задграничните компании, през 2023 година Тoyota Motor усили продажбите си на коли в Съединени американски щати с 6,6% до 2,3 милиона броя. При Honda Motor повишаването на продажбите на годишна база е с 33% до 1,3 милиона броя, а при Hyundai Motor продажбите имат растеж с 11%, до 800 хиляди броя.

Продажбите в Съединени американски щати на коли от групата Nissan нарастват през 2023 година с 23,2%, до 900 хиляди броя, а на Kia - с 13%, до рекордните за марката 782 хиляди броя коли.
 Могат ли китайските автомобилни гуми да конкурират европейските?
Могат ли китайските автомобилни гуми да конкурират европейските?

Кои са висококачествените китайски марки
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР