Броят на преждевременните раждания за съжаление нараства през последните 20-30

...
Броят на преждевременните раждания за съжаление нараства през последните 20-30
Коментари Харесай

10% от бебетата у нас изплакват недоносени

Броят на преждевременните раждания за жалост нараства през последните 20-30 години, той варира, само че за страната ни е към 10%. Това сподели за Българска телеграфна агенция проф. доктор Алексей Савов, генетик и шеф на Националната генетична лаборатория.

Медицинският експерт взе участие през днешния ден в конференция " Родени прекомерно рано: медицински и обществени аспекти в развиването на недоносените деца ", проведена от фондация " Нашите недоносени деца " в партньорство с Българската асоциация по неонатология (БАН). В рамките на форума лекари и родители обменят професионален и житейски опит по проблемите на недоносените деца.

Проф. Савов уточни, че факторите за раждане на недоносени бебета са доста, само че главните могат да бъдат обединени в две групи - медицински и социално-икономически. Към медицинските спадат здравният статус на родителите, възрастта им, историята на техните болести и други. Към социално-икономическите могат да се отнасят приходите, образованието, както и грижата на човек за себе си и своето здраве, уточни експертът.

" Виждате какъв брой разнородни могат да бъдат факторите ", сподели проф. Савов. Той означи, че статистиката е сходна, само че въпреки всичко друга за другите европейски страни, като България не е нито на челните, нито на последните места.

Според проф. Савов в някои случаи пандемията от COVID-19 може да е изиграла удобна роля за понижаване на броя на преждевременните раждания в някои страни. Обяснява го със обществената изолираност и по-честото оставане у дома, което понижава напрежението от околния свят върху бременните дами.

" Бидейки в по-спокойна обстановка, отвън ежедневния стрес от високия темп на живот в нашето съвремие, те могат по-спокойно да износят бременността. Подобна взаимозависимост обаче мъчно се потвърждава, защото стресът не е измерима големина ", посочи проф. Алексей Савов.

Сред тематиките, обсъждани на конференцията " Родени прекомерно рано: медицински и обществени аспекти в развиването на недоносените деца " са: Генетични фактори, свързани с риск от прибързано раждане; Скрининг и превенция; Усложнения при бременността, които са предотвратими; Ваксини и имунопрофилактика при недоносените деца.

Събитието е във връзка на миналия 17 ноември - Световен ден на недоносените деца и цели по-добрата осведоменост на обществото във връзка с раждането и развъждането на прибързано родени деца. Негов фокус е следенето им, тъй че да се подсигурява оптималното им развиване и пълноценно израстване.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР