Броят на покупките на хайвер от есетрови риби в Русия

...
Броят на покупките на хайвер от есетрови риби в Русия
Коментари Харесай

В Русия растат покупките на деликатесния черен хайвер ... на фона на санкциите

Броят на покупките на хайвер от есетрови риби в Русия през първа половина на 2024 година (от 1 януари до 15 юни) се е нараснал с 9% на годишна база. Това следва от данните, предоставени на РБК от анализаторите от платформата Chek Index, оператор на фискални данни Platform OFD (най-големият оператор на фискални данни в страната).

Търсенето на черен хайвер през първата половина на годината е по-високо даже от 2019 година - в съпоставяне със съпоставимия интервал преди пандемията, броят на покупките се е нараснал с 6%. Освен това, се е удвоил броят на потребителите, купуващи по-голям размер бурканчета и кутии с хайвер.

Какъв хайвер се купува най-често

През тази година, съгласно данните на Chek Index, измежду най-популярните измежду купувачите типове естествен хайвер е черният хайвер, най-вече от есетра. Най-голямо е търсенето на черен хайвер в стъклени или консервни кутии от 50-100 грама. За съпоставяне, преди година по-популярни са били по-малко обемните бурканчета с хайвер от 30-50 грама, споделят специалистите. Най-често натуралният черен хайвер се купува в профилираните рибни магазини. Най-активният интервал за закупуване на черен хайвер в Русия е ноември-януари, като пикът му доближава в навечерието на Нова година.
 Покупателната дарба на заплатите в Русия изразена в... червен хайвер
Покупателната дарба на заплатите в Русия изразена в... червен хайвер

Преди 10 години благосъстоянието на руснаците " от позиция на хайвера " е било по-високо

В Москва и московска област продажбите на деликатеса предстоящо нарастват по-бързо, в сравнение с в страната като цяло. Броят на покупките на черен хайвер през януари-юни 2024 година е с 14% по-голям от този през 2023 година и с 15% повече, от този през 2019 година При това единствено за юни ползата към черния хайвер в районите съвсем догонва московските индикатори, означават анализаторите от Chek Index.

Така да вземем за пример, през първата половина на юни броят на покупките на черен хайвер в Москва и московска област се е нараснал с 14% по отношение на същия интервал на 2023 година Същият индикатор в натурално изражение в районите е повишен с 12%.

След увеличението на броя на покупките на деликатеса нарастват и разноските за него . В същото време, продажбите на черен хайвер в парично изражение нарастват по-бавно, в сравнение с във физическо, т.е. продуктът общо взето съвсем не е поскъпнал спрямо предходната година.

Така за януари-юни, междинната покупка на черен хайвер в Русия като цяло възлиза на 2900 рубли (около 35 долара), което е с 6% повече средства, в сравнение с за същия интервал на 2023 година По-конкретно, в столичния район разноските за хайвер от есетра са се нараснали с 8%, като за една покупка са изхарчени приблизително 8600 рубли (около 105 долара), или съвсем три пъти повече, в сравнение с в страната като цяло.
 Русия стана главният снабдител на най-консумирания в Китай морски деликатес
Русия стана главният снабдител на най-консумирания в Китай морски деликатес

Какви са приходите й от продажбите

Обикновено търсенето на естествен хайвер от есетра се характеризира с ниска волатилност, защото този артикул има постоянна целева група, означават от Chek Index. Анализаторите изясняват растежа на продажбите на хайвер от началото на 2024 година с няколко фактора, и в частност с увеличеното произвеждане и слабото повишение на цената на продукта.

През тази година - при общия напредък в потребителското търсене в Русия на фона на глобите - заради увеличеното предложение на хайвер " на едро ", цените на продукта се покачват под равнището на инфлацията в страната. Това способства за по-конкурентната позиция на черния хайвер в " потребителската кошница " и го прави по-достъпен за всеобщия консуматор, изясняват от Chek Index.
 Показател за благосъстоянието на руснаците - продажбите на черен хайвер в Москва и страната
Показател за благосъстоянието на руснаците - продажбите на черен хайвер в Москва и страната

Колко е междинната стойност на една покупка от деликатеса и пораства ли по отношение на предходната година

Какво се случва с производството на черен хайвер

Черният хайвер, който се създава от есетровите типове риби (белуга, севруга, калуга, стерляд и др.), се счита за изключително скъп деликатес заради обстоятелството, че уловът на есетри в природата е неразрешен.

През ХХ век на някогашния Съюз на съветските социалистически републики се пада съвсем 90% от целия международен пазар на хайвер от есетрови риби - производството е било 2500 тона, напомнят от Всерусийската асоциация на производителите на рибни артикули.

През 2010 година Русия стартира интензивно да влага в построяването на ферми за есетрови риби. На този декор производството на хайвер от есетрови риби се е нараснало. Така преди 10 години, през 2014 година, са били създадени 46,6 тона хайвер, до момента в който съгласно наличните данни на Росстат, за 2023 година те са съвсем 70 тона. През предходната година производството на хайвер се е нараснало с съвсем 10% на годишна база.
 Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година
Страните, от които Русия е закупила най-големи количества месо през 2023 година

Половината от вноса е единствено от една нейна прилежаща държава
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР