Броят на новите инфекции с COVID-19 в Румъния почти се

...
Броят на новите инфекции с COVID-19 в Румъния почти се
Коментари Харесай

Румъния: Двоен ръст на COVID случаите за седмица, отварят отново центровете за тестване

Броят на новите инфекции с COVID-19 в Румъния съвсем се e удвоил през последната седмица, като пикът от 10 000 случая дневно се чака в средата на август. Това съобщи на конференция в Букурещ министърът на опазването на здравето на страната Александру Рафила, представен от Аджерпрес.

Той изясни, че центровете за тестване за COVID-19 ще проработят още веднъж, като задачата е достъпът до тях да е свободен и комфортен за жителите, изключително през уикендите. На конференцията министър Рафила посочи, че за интервала от 27 юни до 3 юли са регистрирани 7726 нови случая на зараза със SARS-CoV-2, което е тревожно, тъй като този брой е два пъти по-висок по отношение на случаите от миналата седмица – 3974.

Министърът добави, че към този момент е разискал с регионалните дирекции по публично здраве вероятното увеличение броя на инфекциите със SARS-CoV-2, в понеделник се е състояла и телеконференция с представители на публичните лечебни заведения в Букурещ, службата за незабавна помощ и Дирекция „ Обществено здраве “.

„ Темата на диалога беше обезпечаването на условия за хоспитализация на инфектирани с ковид, в това число и на такива, които се нуждаят от грижи и лекуване във връзка на други болести. Коронавирус по никакъв метод не би трябвало да визира достъпа до здравни услуги за популацията като цяло “, сподели той.

Министърът предложи на болничните мениджъри да изискват носенето на маски за лице в отделенията и клиниките, с цел да се понижи рискът от вътреболнични инфекции.

В същото време по думите му структурите в страната разполагат с задоволително количество антивирусни препарати – фавипиравир, молнупиравир и ремдесивир, както и моноклонални антитела.

Александру Рафила акцентира какъв брой значимо е в този миг да се съблюдават общоприетите рекомендации за добре познатите ограничения - потреблението на маски в затворени пространства, хигиената на ръцете и проветряване на публичните пространства.

В същото време той акцентира, че тези ограничения не са наложени, а са целесъобразни.

„ Никой нищо не постанова. Това са единствено рекомендации, с цел да изкараме едно умерено лято, да си почиваме и да избегнем обстановката да не можем да отидем на отмора, тъй като ние или членове на фамилията сме заболели. Използването на маски в затворени пространства или публичен превоз и избягването на скупчванията на хора са към този момент известни ограничения, също както и положителната хигиена на ръцете. Местните управляващи би трябвало да обмислят постоянно хигиенизиране на публичния превоз. Трябва да осигурим постоянно проветряване на публичните пространства, защото това е един от най- ефикасни способи за понижаване на предаването. Не коства нищо, изисква единствено самодейност и дисциплинираност “, сподели той.

По думите му имунизацията е изрично целесъобразна за уязвимите групи хора.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР