Броят на необитаемите жилища е достигнал 1 220 416 или

...
Броят на необитаемите жилища е достигнал 1 220 416 или
Коментари Харесай

В България вече има над 1,2 милиона необитаеми жилища

Броят на необитаемите жилища е достигнал 1 220 416 или над 31% от всички в страната. В същото време от ден на ден хора нямат късмет да се снабдят със личен парцел или имат потребност от поддръжка, с цел да наемат подобен. Затова една от главните задания при ръководство на жилищния фонд в България е да се откри метод броят на необитаемите жилища да бъде понижен и да се увеличи тяхната приложимост.

Това е една от задачите, заложени в Националната жилищна тактика, която е качена на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие за публично разискване, оповестиха от министерството.

Бум при парцелите в София

Ще спрат ли руснаците да купуват парцели у нас

Балон на парцелите и други скрити рецесии в България

В тактиката се показва, че жилищното строителство непрестанно пораства. В интервала до 2020 година ще бъде надминат строителният взрив от 2007-2009 година с създаване на към 20 хиляди жилища на година. Тези прогнози са направени на база упования стопански напредък в страната и възходящия капиталов интерес, който се показва в търсене на терени и огромния брой издадени строителни позволения.

Броят на жилищата надвишава броя на семействата, а жилищното ползване е сравнимо с това в Европейски Съюз (550 жилища на1000 обитатели).

Същевременно обаче финансовата досегаемост на жилищата се утежнява. Отношението цена/доход нараства. През 2015 година, по данни на Национален статистически институт, цената на жилищата надвишава над 6,6 пъти приходите. За съпоставяне през 2013 година това съответствие е 6,3. Увеличава се и делът на хората, нуждаещи се от поддръжка за придобиване или наемане на жилище.

Но публичният жилищен фонд е редуциран до алегоричен дял от 2,4%. Той мъчно се ръководи, заради разпръснатостта му измежду частни жилища в етажна благосъстоятелност, а общините разполагат с лимитирани запаси за неговото поддържане.

Изводът е, че е належащо да се намерят механизми за адаптиране на съществуващия жилищен фонд и рационалното му потребление. Една от концепциите е да се осъществят промени в областта на данъчното облагане, като се плануват тласъци за даване на необитавано жилище за обществени цели.

Над 91% от жилищния фонд е с надеждна структура – стоманобетонна, панелна или солидна. Повече от три четвърти от жилищата в страната обаче са в здания, които са на възраст над 30 години. Липсата на поддръжка на тези здания води до бързото утежняване на положението им. Затова съществува остра нужда от всеобщо възобновяване на съществуващия жилищен фонд и повишение на неговата приложимост.

А делът на притежателите на жилища, които се затрудняват да поддържат собствеността си в сегашните пазарни условия, нараства.

В всеобщия случай, възобновяване посредством осъществяване на всички наставления на техническия паспорт би покрило по-малко от 30% от цената на ново строителство.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР