Броят на наводненията в България е едва 5 % от

...
Броят на наводненията в България е едва 5 % от
Коментари Харесай

Експерт: Черноморието е особено уязвимо от наводнения

Броят на наводненията в България е едвам 5 % от броя на пожарите. Щетите, нанесени от наводненията, обаче са 20 пъти по-големи от породените от пожарите. Това разгласи Людмил Икономов, изпълнителен шеф на Института за екологична рационализация.

Наводненията са измежду бедствията, които имат колосално влияние. Цялото Черноморско крайбрежие е изключително уязвимо от наводнения, посочи специалистът. Той даде за образец злополучната 2014 година, когато Черноморието даде 18 жертви вследствие на наводнения - 13 във Варна, 3 в Бургас и 2 в Добрич.

„ Тогава загубите бяха 300 милиона лв.. Имаше проблеми с туризма, блокирани хотели и прекъснати резервации, тъй че наводненията в действителност са злополучие, което е доста съществено за нас ”, означи Икономов.

Институтът за екологична рационализация обезпечава експертна помощ на Областна администрация при реализацията на плана „ Reconect “: Възстaновяване на екосистемите и понижаване на хидро-метеорологичния риск “ по стратегия " Хоризонт 2020 ".

Проектът има за цел възстaновяване на екосистемите посредством природосъобразни решения за понижаване на хидро-метеорологичния риск, което е измежду предпочитаните области на политиката на Министерството на околната среда и водите в България. Проектът е директно обвързван с осъществяването на Плана за ръководство на риска от наводнения и на Плана за ръководство на речния басейн на река Камчия.

Сред дейностите по плана са създаване на рекомендации и оказване на директно подпомагане на крайречните общини при включване на природосъобразните решения от проекта в Общите устройствени проекти и създаване на пилотен план за използване на природосъобразни решения в действителен регион, с действителна опасност от наводнения. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР