Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите

...
Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите
Коментари Харесай

Ирански компании инвестират в българския млекопреработващия сектор

Броят на млекопреработвателните предприятия в България е 313, като заетите в тях са близо 8 300 индивида. Това сподели заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-ирански бизнес конгрес в София. За присъединяване в него в страната ни са представители на 15 ирански компании от млекопреработващия бранш, които изследват опциите за партньорство и вложения в България, оповестиха от Министерството на стопанската система.

„ Производството на мляко има стратегическо значение за България и страната ни разполага с доста съществени обичаи в бранша “, акцентира зам.-министър Манолев. По думите му се поставят поредни старания за вложения във високото качество на генетичния материал, модернизиране на земеделските стопанства, пунктовете за събиране на млякото и съоръжения за преправка на млечни артикули, както и насърчаването на търговията, изключително на износа. „ В този смисъл, българските компании имат какво да предложат във връзка с модерно съоръжение и технологии за автоматизиране на производството и първокласен надзор “, добави българският заместник-министър. Той изрази вяра повече ирански компании да се възползват от преимуществата на България като дестинация за бизнес и вложения, и в други браншове от съвместен интерес.

„ За първата половина на 2017 годината растежът в търговията сред България и Иран е над 80% “, сподели още Александър Манолев. Българският експорт е на стойност 38.7 млн. щ.д., отчитайки растеж от 38.5% на годишна база и се състои главно от химични торове, пътнически коли и крикове. От своя страна вносът от Иран записва 165%-но нарастване, достигайки 40.1 млн. щ.д. за първите шест месеца на 2017 година, в следствие най-много на импортираните в България нефтени масла. Други ирански артикули, осъществени на българския пазар в този интервал са полимери, флоатно стъкло, фурми, грозде и други, стана ясно по време на събитието.

Бизнес форумът се провежда от Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия, като в откриването се включиха и представители на Посолството на Ислямска република Иран в България, на иранската организация за дребни и междинни предприятия, и други Всички публични лица от българска страна сервираха съболезнования и съпричастност към иранския народ за породените човешки жертви и опустошения след мощното земетресение през миналата нощ.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР