Броят на кръводарителите у нас постепенно се увеличава с годините,

...
Броят на кръводарителите у нас постепенно се увеличава с годините,
Коментари Харесай

Д-р Николов: Увеличава се броят на младите кръводарители

Броят на кръводарителите у нас последователно се усилва с годините, като това се вижда изключително при младите безплатни кръводарители. Това стана ясно от думите на шефа на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) доктор Николай Николов пред БНР.

Ако допреди няколко години безвъзмездните кръводарители са били към 15% от всички, то в този момент те доближават до към 20 на 100, уточни доктор Николов и посочи, че броят на хората, даряващи за близки и родственици, понижава.

Увеличеният % безплатни кръводарители се дължи в огромна степен на младите, заяви той. „ Все по-често ни търсят от IT компании – млади колективи, те търсят среща с нас, с цел да се провежда кръводарителска акция “, изясни шефът на НЦТХ.

Той осведоми, че има растеж на кръводарителите както по отношение на миналата година, по този начин и по отношение на 2019 година – годината преди началото на Коронавирус епидемията, след която заради противоепидемичните ограничения съвсем всички браншове, свързани с обществени действия, означиха внезапен спад.

Към момента се оправяме с потребностите от кръв и кръвни артикули, сподели още доктор Николов. Той разяснява и търсенето на другите кръвни групи, като напомни, че по-често срещаните са RH-положителните, както и кръвните групи А и 0. Сред по-рядко срещаните пък са RH-отрицателните, а по думите му изключително рядко срещана е АБ и най-много АБ-отрицателна.

Директорът на НЦТХ напомни също по този начин условията към искащите да дарят кръв: индивидът би трябвало да се усеща здрав, да е закусил и да е пил вода, да е с тегло над 50 кг. Възможност за даряване на кръв има във всеки от петте центъра в страната – в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, както и в отделенията по трансфузионна хематология в лечебни заведения в регионалните градове.

След процедурата на кръводарителя се дава служебна записка за два дни отпуск, като първият е денят на кръводаряването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР