Броят на католиците в света се е увеличил с 1,3%

...
Броят на католиците в света се е увеличил с 1,3%
Коментари Харесай

Броят на католиците в света се е увеличил най-много в Африка

Броят на католиците в света се е нараснал с 1,3% през 2021 година, с което към този момент доближава към 1,378 милиарда души, сочат данни на статистическия годишник на римокатолическата черква, оповестени на формалния информативен портал " Ватикан Нюз ", съобщи ДПА.

За разлика от тях, броят на духовниците е намалял с 0,39% до 462 388.

Докато броят на католиците в Африка се е нараснал с повече от 3%, този в Европа остава относително неизменен, а растежът в Америка и Азия е с към 1%. Католическата черква продължава да набира миряни в Африка.

Броят на католиците в Германия е намалял с 2,47% на фона на продължаващите кавги за полово принуждение, осъществено от свещеници.

Около 360 000 регистрирани католици са напуснали църквата, което е повече от всеки път. Според годишника на Църквата Annuarium Statisticum Ecclesiae, през 2020 година католиците са били 17,67% от популацията на света.

През 2020 година и 2021 година повече от 19% от католиците в света са живеели в Африка, което е съвсем толкоз, колкото са били католиците в Европа през същия интервал, а в Северна, Южна и Централна Америка са 48% от католическото население в света. В Бразилия има най-вече католици - 180 милиона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР