Броят на живеещите в бедност афганистанци почти се е удвоил

...
Броят на живеещите в бедност афганистанци почти се е удвоил
Коментари Харесай

ООН: 34 милиона афганистанци живеят в бедност под управлението на талибаните

Броят на живеещите в беднотия афганистанци съвсем се е удвоил и е достигнал 34 милиона души, защото страната е разтърсена от рухването на подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление и завладяването на властта от талибаните - това се споделя в изказване на Организация на обединените нации, представено от Агенция Франс Прес.

След рухването на републиката през 2021 година бяха спрени големи задгранични дотации, а стратегиите за помощ бяха фрапантно съкратени, защото доста страни отхвърлиха да се договорят с талибаните в Кабул.

На тези неправителствени организации, които към момента дават жизненоважна помощ, през декември предходната година бе нанесен спомагателен удар от талибанска държавна заповед, забраняваща на афганистанските дами да работят за тях.

Този месец възбраната беше разширена и върху афганистанските служителки на Организация на обединените нации и организацията съобщи, че е изправена пред " отблъскващ избор " дали да продължи да извършва схемите си за помощ.

Програмата на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН) разгласява нова мрачна оценка на данните от 2022 година, съгласно която 34 млн. афганистанци живеят под прага на бедността.

Това е зашеметяващо нарастване с 15 млн. души по отношение на 2020 година - последната цялостна година на ръководство на подкрепяното от Запада държавно управление, което се разпадна за броени седмици през лятото на идната година.

Няма модерни данни от преброяването на популацията на Афганистан, само че Организация на обединените нации употребява оценка за 40 млн. души, което значи, че 85 % от нацията се планува да живее в беднотия.

" Някои от тях са били принудени да продадат домовете си, земята или активите, които генерират приходи ", се споделя в отчета на Програма на Организация на обединените нации за развиване (ПРООН).

" Други прибягват до тревожната процедура да трансформират в стока членовете на личното си семейство, трансформирайки децата си в служащи, а дребните си дъщери - в булки. "

Организация на обединените нации внася в Афганистан големи суми в щатски долари, с цел да заплаща на личния състав и за оперативните разноски - парични инжекции, които също са от значително значение за подсилване на нестабилната стопанска система на страната.

В бездната

По данни на задачата на Организация на обединените нации в Афганистан, сред декември 2021 година и януари 2023 година по този метод са импортирани към 1,8 милиарда $.

В началото на годината организацията предизвести, че " в случай че размерът на помощта, която Организация на обединените нации е в положение да даде, намалее, сумата на изпратените парични средства ще бъде понижена ".

Това значи, че в случай че Организация на обединените нации понижи работата си заради рестриктивните мерки на талибанското държавно управление, това ще има двоен резултат - понижаване на помощта и спиране на жизненоважна икономическа линия за обезверените афганистанци.

Организация на обединените нации също предизвестява, че рестриктивните мерки могат да затворят кранчето на помощта още при източника, защото донорите се притесняват да отделят пари за планове, които не могат да бъдат изпълнени.

Досега в границите на апела на Организация на обединените нации за Афганистан за 2023 година са събрани единствено пет % от плануваните 4,6 милиарда $.

" Ако задграничната помощ продължи да спада, Афганистан може да падне от ръба на скалата в пропастта ", съобщи в изказване непрекъснатият представител на ПРООН в Афганистан Абдала Ал Дардари.

Много организации преустановиха активността си в символ на митинг против възбраната от декември за Неправителствени организации да наемат афганистански дами.

След дни на разногласия беше направено изключение за тези, които работят в здравния бранш, само че ПРООН съобщи, че 150 Неправителствени организации и организации за помощ " са прекратили напълно или отчасти работата си ".

Представители на организациите за помощ настояват, че се нуждаят от работнички, които да оказват помощ за идентифицирането и подпомагането на афганистанските дами бенефициенти в цялата страна.

" Забраната има доста отрицателни последствия ", съобщи Дардари пред кореспонденти по време на представянето на отчета на ПРООН в Кабул.

" Ако нямаме тези колежки, кой ще почука на вратата, ще окаже поддръжка и ще беседва с афганистанските дами в домовете им? "

Негативно влияние

Организация на обединените нации е споделила на всички афганистански жители, както мъже, по този начин и дами, да стоят надалеч от нейните офиси, откакто преди две седмици талибанските управляващи не разрешиха на афганистанските служителки на Организация на обединените нации да работят.

" Засега те работят от у дома и ще продължат да бъдат чиновници на Организация на обединените нации и ще продължат да получават заплата ", отбелязва Дардари.

Но въздействието на възбраната върху афганистанското население " е това, което ни тормози ", уточни той.

Заповедта е последната от поредицата пълзящи ограничавания на свободите на дамите от 2021 година насам, вследствие на които на тийнейджърките беше неразрешено да посещават учебни заведения, а дамите бяха изтласкани от доста държавни работни места.

В обстойно обществено изказване преди мюсюлманския празник Курбан байрам, висшият водач на талибаните Хайбатула Ахундзада съобщи, че " развиването на Афганистан е отговорност на афганистанците ".

" Не би трябвало да разчитаме на другите ", счита той. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР