Броят на жертвите на осемте взрива в Шри Ланка се

...
Броят на жертвите на осемте взрива в Шри Ланка се
Коментари Харесай

Жертвите на атаките в Шри Ланка се увеличават, полицията е знаела за атентатите предварително

Броят на жертвите на осемте гърмежа в Шри Ланка се усили до 290 души, заяви БГНЕС. Пострадалите са 500. Преди това се съобщаваше за 215 починали и 450 потърпевши. Новината пристигна час откакто беше разкрито, че спонтанна бомба, открита на главното летище в Коломбо, е била обезвредена.
Припомняме, че на католическия Великден, в Шри Ланка станаха серия от детонации - общо осем. Първите шест гърмежа избухнаха в три храма и три хотела в страната, а други два в покрайнините на Коломбо. Според последни данни измежду жертвите има жители на Дания, Япония, Пакистан, Мароко, Индия, Бангладеш, Китай, Холандия, Съединени американски щати, Турция и Обединеното кралство. В църквата на Св. Себастиан в града към момента има тежка защита - мястото на един от опустошителните гърмежи.
Властите в Шри Ланка към този момент са задържали 13 души, обвинени за съучастничество. Полицията е разкрила и камион, който може би е бил употребен при офанзивите. Междувременно беше махнат и полицейският час.
Според локалния вестник Daily Mirror, който цитира източник от полицията непосредствен до следствието, гърмежите най-вероятно са дело на терористи-камикадзе. До момента националността на обвинените за присъединяване в бомбените гърмежи не е известна.
Междувременно CNN заяви, че Шри Ланка е имала информация за готвени офанзиви. Информацията идва от полицейски източник. Записка за възможни набези с дата 11 април е била подписана от заместник-генералния шеф на полицията. В записката, адресирана до няколко силови ведомства се споделя, че е получена информация за подготвян проект за самоубийствени набези и се предлага да бъдат взети специфични ограничения за сигурност.
Документи, публикувани от Агенция Франс Прес, демонстрират, че шефът на полицията на Шри Ланка Пуджут Джаясундара е издал сигнален сигнал за висшите офицери преди 10 дни, предупреждавайки, че атентатори възнамеряват да ударят " известни църкви ". " Една задгранична разследваща организация оповестява, че групировката " Таухит Джамаат " възнамерява да извърши самоубийствени офанзиви против известни църкви “, се споделя в сигнала. " Таухит Джамаат " е радикална мюсюлманска група в Шри Ланка, която предходната година беше обвързвана с вандалски дейности против будистки скулптури.
Министър-председателят Ранил Викремесингхе призна, че е " имало информация " за готвените офанзиви и че следствието ще прегледа " за какво не са взети съответни защитни ограничения ".
Министърът на телекомуникациите на страната разгласява в Twitter фотография на бележката. " Някои чиновници на разследващите служби са били наясно с това. Затова считам, че е имало закъснение в дейностите. Трябва да бъдат подхванати съществени дейности с цел да се откри, за какво това предизвестие е било пренебрегнато ", написа министърът.
Етническо и религиозно принуждение е обхванало Шри Ланка от десетилетия, като най-значим е 37-годишният спор с тамилските бунтовници, последван от напредък през последните години в конфликтите сред будисткото болшинство и мюсюлманите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР