Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 800

...
Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко достигна 800
Коментари Харесай

Над 800 души са вече жертвите на мощното земетресение в Мароко

Броят на жертвите на мощното земетресение в Мароко доближи 800 души, а ранените са стотици, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Земетресението срути здания, а жителите на огромните градове бяха принудени да изоставен домовете си в резултат на най-смъртоносния трус в страната от над шест десетилетия. Трусът с магнитуд 7,2 по Рихтер нощес разтресе мароканската планинска верига Висок Атлас. Министерството на вътрешните работи заяви, че 820 души са починали, а 672 са били ранени, като броят на жертвите пораства. Местен чиновник съобщи, че множеството смъртни случаи са в труднодостъпни планински региони.

Жителите на Маракеш, най-близкия град до епицентъра, са прекарали нощта навън от боязън да се приберат вкъщи. Има вреди по постройките в остарелия град, който е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Паднало е и минарето на джамия на площад Джемаа ел-Фна, намиращ се в сърцето на остарелия град на Маракеш. Служители на избавителни екипи претърсват руините.

" Всичко се случва по Божията воля, само че претърпяхме огромни вреди ", сподели Милуд Скрут, гражданин на града. Около 150 души, най-вече родственици на ранените, стояха пред локалната болница. Повечето от тях са пристигнали от планинските региони отвън града, защото локалните лечебни заведения нямат потенциал да окажат помощ на пациенти със съществени пострадвания.

" Все още не мога да дремя у дома поради шока, а и тъй като в остарелия град има основно остарели къщи ", сподели Джаухари Мохамед, гражданин на остарелия град на Маракеш, описвайки отчайващото състояние, до момента в който хората се опитвали да стигнат до безвредно място. " Ако една от тях падне, това ще докара до сриване на други ", сподели той.

В изказване по малкия екран министерството на вътрешните работи прикани за успокоение, и заяви, че земетресението е засегнало провинциите Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант. Правителства от целия свят показаха взаимност и предложиха поддръжка. Турция, където мощните трусове през февруари лишиха живота на повече от 50 000 души, съобщи, че е подготвена да помогне на страната да се оправи със случилото се.

Земетресението разтресе Мароко директно преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка при започване на идващия месец, на които Маракеш ще бъде хазаин.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР