Броят на жертвите на епидемията от морбили в Сърбия достигна

...
Броят на жертвите на епидемията от морбили в Сърбия достигна
Коментари Харесай

Броят на починалите от морбили в Сърбия достигна 11 души, а болните са над 3 500

Броят на жертвите на епидемията от морбили в Сърбия доближи 11 души, заяви Институтът за публично здраве на Сърбия, представен от БГНЕС. Последната жертва била 32-годишна жена от Ниш.

Пациентката е била отчасти имунизирана и е развила най-тежката форма на заболяването – изострен респираторен дистрес синдром, сподели шефът на клиниката Миодраг Върбич.

По данни на лекарите, общият брой на болните от морбили с доказана диагноза от октомври 2017 е 3 538 души. Много от случаите протичат с затруднения – в няколко стотин случая с инфектиране на белите дробове, а в един – и с инфектиране на мозъка.

Най-много са болните във възрастовата група 5–30 години, като 94% от заразилите се не са били имунизирани или са били имунизирани отчасти.

Епидемията е избухнала в Косово, само че през декември броят на болните в Централна Сърбия за пръв път е станал по-голям от този на болните в Косово.

По данни на медиите, поради акции против имунизациите, инициирани от няколко частни медицински центъра, през последните години в Сърбия са регистрирани огнища на морбили, заушки и рубеола.

Много родители отхвърлят да имунизират децата си с комбинираната ваксина против трите заболявания. В Белград имунизираните деца са 65%, а в Сърбия като цяло – 81 на 100.

За да се подсигурява групов имунитет и да се предотвратят епидемии, нивото на имунизации би трябвало да е най-малко 95 %. В тази връзка държавното управление одобри Закон за отбрана на популацията от заразни заболявания, който планува огромна санкция при отвод от имунизация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР