Броят на избирателите по избирателни списъци надхвърля 6 млн. и

...
Броят на избирателите по избирателни списъци надхвърля 6 млн. и
Коментари Харесай

6 млн. и 600 хил. души ще могат да гласуват на 2 октомври

Броят на гласоподавателите по изборни описи надвишава 6 млн. и 600 хиляди души – 6 602 990. Това съобщи на брифинг през днешния ден представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Той изясни, че това не е окончателният брой на гласоподавателите, които имат право на глас, защото в изборния ден се дописват гласоподаватели в изборните описи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Разпратени са хартиените бюлетини и машините за гласоподаване отвън страната, съобщи той и добави, че са образувани съставите на СИК. По думите му в страната ще бъдат разкрити 11 636 секции. 9369 са секциите с машини за гласоподаване, от които в 1105 ще се гласоподава с две устройства. В 2785 секции ще се гласоподава с хартиени бюлетини, съобщи той.

Извън страната секциите са 755. В 301 секции ще се гласоподава машинно, като са планувани 539 устройства. В 454 секции ще се гласоподава на хартия, сподели още Томов.

Той заключи, че за вота на 2 октомври ще бъдат употребявани общо 11 013 машини, както и че са разпечатани 7 963 400 бюлетини, 710 хиляди – отвън страната

По думите му за 240-те места в Народното събрание кандидатури са получени от 1954 дами, 4670 мъже. Регистрираните претенденти в две листи са 1296.

В изборния ден са регистрирани четири социологически организации, които ще правят изследване „ на изхода “ (exit poll). Това са „ Алфа рисърч “, „ Галъп интернешънъл болкан “, „ Тренд “ и „ Маркет линкс “.

За наблюдаващи са регистрирани 18 организации, добави Росица Матева, представител на ЦИК.

Тя напомни, че предстоят да бъдат оповестени и спомагателни секции в лечебните заведения, обществените заведения и местата за задържане. Лицата, които бъдат вписани в тези описи, ще бъдат предадени към Групово дело „ ГРАО “ и ще бъдат заличени от описите по непрекъснат адрес, сподели тя.

Ако в изборния ден се появи лице, което не е включено в листата за гласоподаване, членовете на СИК би трябвало да ревизират дали не е включено в лист на неразрешени или заличени лица, съобщи Матева. По думите ѝ процедурите в такива обстановки са в детайли разказани в методическото управление на уеб страницата на ЦИК.

Нямат право да гласоподават и лица, които имат регистриран сегашен адрес, само че не са подали заявление за гласоподаване по този адрес.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР