Броят на хората, пресичащи Darien Gap, достига нов рекорд, казват служители

...
Броят на мигрантите, пресичащи коварния Дариен Гап, планински район с
Коментари Харесай

Броят на мигрантите, пресичащи коварния Дариен Гап, планински район с тропически гори, който свързва Южна и Централна Америка, счупи нов рекорд, според имиграционните служители в Панама.

Заместник-директорът на миграционните власти на Панама Мария Изабел Саравия каза пред медиите, че вече високият брой пресичания от 2022 г. е надминат в понеделник.

Миналата година беше „безпрецедентна година“, когато общо 248 284 души прекосиха националния парк Дариен, каза тя. Сега изглежда, че 2023 г. ще надхвърли този брой, докато годината продължава.

„С днешното и вчерашното пресичане на 1869 души, има 248 901 пресичания“, каза Саравия в понеделник.

Около 20% от хората, които правят опасния преход, са деца и юноши, казват властите.

„В рамките на тази възрастова група най-малко 51% са деца на пет години или под. Както очакваха цифрите, надхвърлихме миналогодишния брой (...) Последните три години бяха много по-високи от последните 11 години в пресичания“, добави Саравия.

Венецуелците и хаитяните представляват по-голямата част от преминаващите хора, следвани от колумбийците, еквадорците и мигрантите извън континента, каза тя.

60-километровият (37 мили) преход през Дариен Гап води мигранти от Колумбия до Панама и е решаващ преход за онези, които се надяват да стигнат до Съединените щати и Канада.

Мигранти от Хаити гледат извън палатката си в парка Джордано Бруно, докато чакат картата за посетители по хуманитарни причини (TVRH), в Мексико Сити, Мексико, 19 май 2023 г. REUTERS/Хенри Ромеро Мигранти от Хаити гледат извън палатката си в парка Джордано Бруно, докато чакат картата за посетители по хуманитарни причини (TVRH), в Мексико Сити, Мексико, 19 май 2023 г. REUTERS/Хенри Ромеро Хенри Ромеро/Ройтерс

Масовата миграция през западното полукълбо подхранва нарастващ брой хора, които се движат на север.

Но след като официални лица предупредиха, че скок на нелегалната миграция през южната граница на САЩ ще съпътства изтичането през май на граничното ограничение от ерата на Тръмп, използвано по време на пандемията за връщане на мигранти на границата между САЩ и Мексико, броят на ежедневните срещи по протежение на Границата на САЩ остава ниска през юни.

„В резултат на планирането и изпълнението – което комбинира по-строги последици за незаконно влизане с историческо разширяване на законните пътища и процеси – незаконните влизания между входните пристанища по югозападната граница са намалели с повече от 70 процента от 11 май“, отделът на вътрешната сигурност, каза в съобщение за новини през юни.

Не е ясно дали възпиращият ефект ще продължи, а защитници на правата на човека казват, че мигранти, които са бягали от опасност в родните си страни, сега живеят в безизходица в Мексико, докато чакат молбите си за убежище.

Други са принудени да поемат по все по-рисковани пътища, за да стигнат до САЩ, казаха защитници. През юни десетки хора бяха намерени мъртви в полукамион в Тексас.

Присила Алварес от CNN допринесе за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР