Броят на децата от уязвими етнически групи, които завършват училище

...
Броят на децата от уязвими етнически групи, които завършват училище
Коментари Харесай

За 10 години: Шест пъти повече роми завършват университет

Броят на децата от уязвими етнически групи, които приключват учебно заведение в България, се е удвоил за 10 години вследствие на голям брой политики на МОН за приобщаване и спомагателна поддръжка за тези възпитаници.

През този интервал студентите от ромски генезис, които са приключили университет, са се нараснали 6 пъти.

Това сподели заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на 95-тата среща на Комитета за правата на детето към Организация на обединените нации в Женева.

Тя уточни, че измежду задачите на България в региона на ранното детско развиване е да продължи повишението на обсега и качеството на просветителните, обществените и здравните услуги за подрастващите. В момента 94% от децата в учебна възраст са обхванати от просветителната система. При децата в предучилищна възраст сред 3 и 6 години делът на обхванатите е 87,3 на 100, а при децата на възраст 2-3 години -42,1%.

Смелите дейности на Министерството на образованието и науката за реформиране на образователните стратегии и повишение на квалификацията на педагогическите експерти се чака да дадат още по-добри резултати в идващите години, уточни Наталия Митева.

Тя уточни като образец и многочислените действия по цифровизация на образованието. Една от тях е обезпечаването на просветителните институции с електронни устройства, с цел да се обезпечи на децата еднакъв достъп до цифрови запаси и обучение. Броят на наличните за учениците устройства в този момент е близо две и половина пъти по-голям спрямо преди пандемията.

Работи се и по насоки за внедряване на изкуствен интелект в просветителната система. Те включват и етични и регулаторни съображения за неговото потребление, изясни Наталия Митева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР