Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял отчасти заради

...
Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял отчасти заради
Коментари Харесай

Наемниците на „Вагнер“ в Либия са отишли да се бият в Украйна

Броят на задграничните наемници в Либия е намалял частично поради войната в Украйна, счита специалист от Организация на обединените нации, представен от ДПА, съобщи Българска телеграфна агенция.

Чалока Бейани сподели, че се е „ разкрил пазар на друго място “. Британският специалист по право, който е от замбийски генезис, събира доказателство за нарушавания на правата в Либия и е част от група специалисти, назначени от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида. Броят на наемниците от съветската група „ Вагнер “ също е намалял съгласно Бейани. Частната военна компания се смята за сенчеста войска на съветския президент Владимир Путин, който от своя страна отхвърля да е обвързван с нея.

Според английското разузнаване Москва най-вероятно е била принудена да сложи нахлуването в Украйна като приоритет за персоналния състав на " Вагнер " за сметка на интервенциите в Африка и Сирия. Въпреки това не всички задгранични бойци са се изтеглили от Либия, се показва в отчет, показан от Бейани и неговия екип. Наемниците удължават спора в страната и може да са пренебрегнали интернационалните правила за отбрана на цивилното население, споделят специалистите.

Либия е измъчвана от революция от 2011 година насам, когато беше отхвърлен дългогодишният водач Муамар Кадафи. Многобройни милиции към момента се бият за въздействие. В спора са забъркани и други страни, в това число и Русия и Турция. Според калкулации на Организация на обединените нации към края на 2020 година в Либия е имало към 20 000 задгранични бойци и наемници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР