Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се

...
Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се
Коментари Харесай

Дълго чакана новина за българите, които заминават и се връщат от чужбина

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, съвсем се е изравнил с броя на заминаващите. Това разяснява Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и обучение в чужбина "Тук-Там ", представена от в. Монитор.

Организацията основава общественост от наши сънародници от целия свят и има планове и събития с професионална, просветителна и обществена устременост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 година са се завърнали близо два пъти повече българи спрямо 2016 година ", показва Клайн.

Същевременно пазарът на труда се нуждае от ден на ден от висококвалифицирани фрагменти, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си равнище. България дава все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани фрагменти и от ден на ден българи виждат благоприятни условия за професионално и личностно развиване точно в родината ни, счита тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас опцията да сa покрай фамилията и приятелите си.

"Едно от значимите за "Тук-Там " посоки е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни " дава стипендии на млади и амбициозни българи, които възнамеряват да придобият тапия за висше обучение в чужбина и да се завърнат назад ", изяснява Емилия Клайн.

Тя показва, че тази година е приключило сполучливо четвъртото издание на фонда, с което за целия интервал са помогнали на 17 блестящи претенденти, инвестирайки близо 120 000 лева, като упоритостта им е да усилват този брой.

"Надяваме се, че българите от ден на ден ще осъзнават какви са изгодите от това да натрупаш познания и опит в чужбина, с цел да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България ", споделя тя.

Миналата година е основан Клуб на приключилите в Съединени американски щати, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на приключилите в Обединеното кралство, който единствено за месец е събрал 350 индивида.

От основаването си през 2008 година сдружението е достигнало до над 100 000 души посредством своите планове, чийто фокус са хората, имащи предпочитание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, само че мислят за България и желаят да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, само че още не са взели изрично това решение.

Организацията спомага посредством планове, свързани с обучение, кариерно развиване и осведоменост и основава благоприятни условия за принос и ангажираност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР