Броят на българите, които са против членството на страната им

...
Броят на българите, които са против членството на страната им
Коментари Харесай

Взгляд: Заради Украйна властите на България поеха срещу народа си

Броят на българите, които са срещу участието на страната им в НАТО, надвиши броя на последователите на Алианса. Проучванията демонстрират още, че популацията на България от ден на ден се съгласява с съветската визия за спора в Украйна. Но Народното събрание с безусловно болшинство взе решение за доставката на оръжие за ВСУ.

В връзките с Москва София прекрачи „ алената линия “, от която в границите на сегашната борба сред Русия и Запада преди се опасяваше.

Преди месец изглеждаше, че към този момент сме счупили всички гърнета - повдигна се въпросът за спиране на дипломатическите връзки сред двете страни. Съществува подозрение, че разривът не е настъпил единствено заради това, че съветската страна се е надявала на ново българско държавно управление и на " разведряване ". По отношение на страните от НАТО тези очаквания към този момент са съвсем безплодни: там на всеки избори има гонка на русофобите. Но българският народ изрично даде да се разбере, че това не се отнася до него Българите не престават да желаят друга външна политика.

В анкета, извършена по националната телевизия на България, 69,4% гласоподаваха " изрично срещу " изпращането на военна помощ за ВСУ, други 3,1% " по-скоро срещу ", до известна степен " за " - по-малко от една четвърт.

Сравнете с гласуването по този въпрос в Народното събрание: 175 депутати от българския парламент бяха „ за “, 49 бяха „ срещу “, един се въздържа.

А става дума за състав, определен едвам при започване на октомври и на вълната на публичното неодобрение от държавната русофобия. Това бяха четвъртите избори за две години, защото българските партии не могат да изградят дългогодишната коалиция. И всякога спечелилият се трансформира.

След първи в цикъла на гласоподаване партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов завоюва най-вече гласове, макар че повече от година в България тече ленив Майдан, ориентиран персонално против него.

Русофобът, атлантик, " еврооптимист ", очебийно проамерикански - Борисов въобще не наподобява на типична жертва на цветна гражданска война. Но има един колорит или по-скоро доста нюанси, с които той се е натрупал през повече от десетгодишното си ръководство. Основната е извънмащабната за европейските стандарти корупция, трансформирала Борисов в „ отровен “ актив. Той не съумя да сформира нова коалиция от влезлите в Народното събрание партии и бяха планувани нови избори.

Следващ победител стана партия " ИТН " на известния шоумен Слави Трифонов. Пак не можаха да се договорят за непрекъснато държавно управление, само че - единствено и единствено да махнат омразния Борисов - до новите избори сложиха краткотраен кабинет, сякаш от експерти, които се интересуват от налози и дотации, а не доста от политика.

Тази концепция ненадейно се хареса на българите и на идващите избори водач се очерта новата партия „ Продължаваме промяната ”, водена от тандема Кирил Петков и Асен Василев, които отговаряха за икономическия блок в държавното управление на " технократите ". Петков стана новият министър-председател, а публичният контракт сред него, другите членове на ръководещата коалиция и, помпозно казано, народа изглеждаше по този начин: би трябвало по-малко политика (включително външна), по-малко идеология, по-малко история и други аргументи за различия, вместо всичко е нужна взаимна прагматична работа в интерес на страната и нейната стопанска система.

Петков не извърши това заричане, очевидно не му провървя: два месеца след стартирането на неговото „ неидеологическо “ държавно управление Русия стартира специфичната интервенция в Украйна, а Западът стартира световен спор с Русия, за което той изиска съдружниците „ да подреден редиците “ и е изключително привързан към тези, които могат да бъдат обвинени в известна преданост към Москва.

България може да бъде обвинена. Петков не уточни причина за това, само че стопанската система на страната остава релативно мощно подвластна от Русия, а изследване, поръчано от Европейската комисия, дефинира българите като най-проруския народ в Съюза.

Било доказвайки на субектите на външно ръководство, че може да му се има доверие, било заради липса на никакво поле за маневриране в връзките с тях, Петков зае радикална позиция – скара се с Москва повече, в сравнение с изисквала обстановката, от позиция на броя на глобите и самосанкциите (тоест " изстрелите в личния крайник " ) застана съвсем наедно с държавните управления на балтийските страни.

Въпреки това доставките на оръжия за Украйна остават забележима „ алена линия “. Технически, с помощта на Българска социалистическа партия, която беше част от ръководещата коалиция и дълго време се смяташе за лоялната към Москва. Но и българското общество изрази цялостно неодобрение от външната и вътрешната политика на Петков.

Стигна се до такава степен, че министър председателят беше замерян със снежни топка под виковете " изменник " и " НАТО вън! " от многохилядна проява, както и до стачки в пристанищата, откъдето можеха да изпращат оръжия към въоръжените сили на Украйна.

Вълненията измежду народа, който показва неодобрение от социално-икономическата обстановка в страната и нейното атлантическо " търкаляне ", се трансферира и в партията на Слава Трифонов, от което се възползва Бойко Борисов. Експремиерът събра в Народното събрание нужните гласове за избор на съмнение към държавното управление на тези, които Петков настрои против себе си. Получил " ритник ", министър председателят в оставка упрекна за всичко Борисов, Трифонов и съветския дипломат. След няколко безрезултатни опита за основаване на нова коалиция в България бяха оповестени следващите предварителни избори.

Партията на Борисов още веднъж стана фиктивен победител, само че не може да събере задоволителен брой съдружни сътрудници. На второ място е " Продължаващата смяна ". Силата на досегашния победител Слава Трифонов въобще не съумя да преодолее изборната преграда, а проруските социалисти получиха историческия най-малко от 9,3%.

Може би техният електорат се насочи към новаците в Народното събрание: национално-консервативните и същински проруски „ Възрожденци “, ненадейно събрали над 10% и „ Български напредък “ на Стефан Янев. Янев беше министър председател на същото това " служебно " държавно управление от избори на избори, където изгря звездата на Петков. Впоследствие Петков направи Янев министър на защитата, само че го уволни, защото някогашният началник се придържаше към умерена позиция за Украйна и не искаше да я въоръжава.

Социалисти и възрожденци останаха правилни на себе си и гласоподаваха срещу помощта на въоръжените сили на Украйна допълнително от сегашната (българите ремонтират военна техника за Украйна). Но в последна сметка решението, от което се нуждаеха Вашингтон, Брюксел и Киев, мина много елементарно: управляващите демонстрираха наклонност, противоположна на тази, която демонстрира народа.

По данни на ЕСТАТ в този момент едвам 23,1% от българите симпатизират на Украйна, до момента в който през април те са били 32,4%. 57,7% са съгласни с изказванието, че „ НАТО провокира този спор, като не извърши своите съглашения с Русия “ (46,5%), до момента в който 41,2% са съгласни, че „ държавното управление на Украйна е националистическо и фашистко (34,9%). Повече от 39% считат, че „ Украйна създава оръжия за всеобщо поразяване “ (беше по-малко от 32%), а 37,5% считат, че „ Украйна е изконна съветска земя “ (беше 29,7%).

Делът на тези, които биха дали своят вот за влизането на България в НАТО, в случай че този въпрос беше решен в този момент, понижава до 29,8% от 41,2% през април. Против присъединението към Алианса са 31,1% от интервюираните, т.е. скептиците в България са повече от атлантиците (останалите се затрудниха да отговорят или няма да гласуват).

Политически това е победа за Запада, който реализира стремежи резултат, макар пречките. Правителството на България още веднъж е " публично " отпред с самостоятелен " технократ " Гълъб Донев. Уж не желал да въоръжава ВСУ, само че държавното управление подреди това на Народното събрание по самодейност на Борисов.

Борисов към момента се надява, че ГЕРБ ще се върне на власт и е подготвен на сериозен компромис - да не кандидатства за нито една позиция, трансформирайки се в " сив кардинал ”. Очевидно той чака, че Брюксел ще оцени цялата тази скица ще каже на насочените към Европейския съюз политици (Петков например) да се съгласят на компромис.

Жертва на тази скица най-вероятно ще бъдат руско-българските връзки като такива. В тази обстановка няма смисъл да се преструваме, че случилото се значи малко. Основно арсеналът на България се състои от оръжия руски пример – т.е. такива, които са добре познати на украинската войска и по тази причина са доста търсени от нея.

Уви, народите даже на великите сили постоянно са лишени от опцията да избират външната си политика, а българите са характерен „ дребен народ “, притиснат в хватката на Европейски Съюз и НАТО. Но този народ, както се сподели във кино лентата " Полет над кукувиче гнездо ", " най-малко се опита ".

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР