Бронзовата статуя на 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт

...
Бронзовата статуя на 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт
Коментари Харесай

Паметник на Теодор Рузвелт в Ню Йорк ще бъде демонтиран

Бронзовата скулптура на 26-ия президент на Съединените щати Теодор Рузвелт на кон, следван от вървящи пешком индианец и негър, която стои пред входа на Американския музей на естествената история в Ню Йорк от 1940 година, ще бъде демонтирана, написа в. "Ню Йорк таймс ".

Решението за демонтажа на статуята, препоръчан от управлението на музея и утвърден от градските управляващи на Ню Йорк, които имат постройката и изложените в нея експонати, бе взето след години на рецензии против паметника от деятели и в миг, в който убийството на Джордж Флойд докара до многолюден народен спор за расизма.

За мнозина паметникът на Рузвелт символизира мъчителното завещание на колониална агресия и расова дискриминация.

"През последните няколко седмици нашата музейна общественост беше надълбоко разчувствана от продължаващото да се разраства придвижване за расова правдивост, предизвиканото от убийството на Джордж Флойд.

Ставаме очевидци на това по какъв начин вниманието на страната и на света от ден на ден се насочва към паметниците като въздействащи и мъчителни знаци на систематичния расизъм ", съобщи в изявление директорката на музея Елън В. Фътър.
Фътър посочи, че решението на музея за унищожаване на паметника се базира на неговата "йерархична комбинация " и не е ориентирано против личността на Теодор Рузвелт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР