(Bronze Marcus Aurelius Louvre) Нека не те обърква мисълта за

...
(Bronze Marcus Aurelius Louvre) Нека не те обърква мисълта за
Коментари Харесай

Марк Аврелий | Повече държим на това, което ще помислят за нас нашите близки, отколкото на себе си

(Bronze Marcus Aurelius Louvre)

Нека не те обърква мисълта за целия живот. Недей да се занимаваш непрекъснато мислено с това какъв брой и какви компликации евентуално те чакат. Когато изпаднеш в някоя, тогава се питай: " Кое е непоносимото и нетърпимото в тази работа? " Ще те е позор да признаеш. После си напомни, че нито бъдещето, нито отминалото ти тежат, а постоянно сегашното. То се смалява напълно, стига да ограничиш самото него и да укориш мозъка си, че не е в положение да устои, откакто е единствено толкоз.

Бъди съгласно тия неща, с които те е свързал жребият. И бит хората, с които се е паднало да бъдеш, само че същински.

Изтрий въображението! Спри дърпането на конците! Очертай сегашното! Разбери какво се случва - било на тебе, било на различен! Раздели и разчлени дадения предмет на материално начало и оформяща причина! Мисли за последния си час! Сбърканото от някого остави там, където е станала грешката!

Ако можеш, поучи и промени. Ако ли не, помни, че за това се ползуваш с отзивчивост. И боговете са благосклонни към такива хора, а от време на време и съдействуват - за нечие здраве, благосъстояние и популярност, толкоз положителни са! И ти можеш. Или кажи кой ти пречи.

Получавай, без да се надуваш, и губи, без да ти тежи!

Когато ти си направил положително, а различен го е изпитал, какво трето чакаш още? Или като глупавите - да ти се признае, че си сторил положително, и да бъдеш заплатен?

Всичко, което ти се случва, е авансово квалифицирано от вечността. Оплетените една в друга аргументи са вплели от незапомнено време основата на твоята персона и това събитие.

Ако нещата, чието гонене или отбягване те тревожи, не идват при тебе, а ти самичък вървиш при тях, твоята преценка за тях ще се успокои и както те ще станат неподвижни, по този начин и ти няма да ги преследваш или избягваш.

Колко циничен и подправен е който споделя: " Решил съм да съм открит с тебе. " Какво правиш, дребосъче? Това не трябва да се споделя авансово. Ще се разбере на място. Редно е да е написано на челото, на часа да прозвучи в гласа, да проличи в очите така, както влюбеният схваща незабавно всичко по погледа на обичания. Изобщо откритият заслужен човек би трябвало да бъде като неприятно миришещия, та щом приближи и се изправи някой до него, да усети без значение дали желае или не желае. Нарочната неприкритост е като нож. Нищо по-грозно от другарството с вълци. От всичко най-много това избягвай. На достойния, открития и доброжелателния човек е изписано в погледа какъв е и незабавно се схваща.

Често съм се учудвал, че всички най-вече обичат себе си, само че държат по-малко на личното мнение за себе си, в сравнение с непознатото. Затова, в случай че някому се изпречи господ или интелигентен преподавател и му подреди да не преценява и мисли за себе си нищо, което да не може да изрече с цялостен глас, той даже един ден не би издържал на сходно нещо. Така че повече държим на това, което ще помислят за нас нашите близки, в сравнение с себе си.

Философът споделя: " Не прави доста неща, в случай че искаш да си в положително въодушевление! ". Не е ли по-добре да вършиш нужното, което те кара разсъдъкът на публичното по природа създание и както те кара? Това ще ти достави освен положителното въодушевление, което следва от достойното постъпване, само че и това, което следва от вършенето на малко неща. Ако схване, че множеството работи, с които се занимава и за които приказва, не са нужни, човек ще се снабди с повече успокоение и свободно време. Затова би трябвало непрекъснато да си напомняш: " Да не би това да е от ненужните работи? " И освен ненужните дейности би трябвало да отстраняваш, само че и ненужните мисли.

Всичко протичащо се е така познато и всекидневно, както през пролетта розата и лете плодовете. Нещо сходно са заболяванията, гибелта, злословието, злата предумисъл и всичко друго, което радва или огорчава глупавите хора.

Да си сходен на канара, в която непрекъснато се разрушават вълните. Остава неподвижна, а разпенената вода към нея се връща обратно. Когато нещо те разстройва, в никакъв случай не забравяй да се опреш на този главен мироглед: не то е неудача, удача е да го понесеш благородно.

Лудост е да се преследва невъзможното. Но е невероятно за негодните хора да не се заемат с сходни дейности.

Никому не се случва нищо, което природата му не би понесла. Същото се случва и другиму - той или не знае, че му се случва, или демонстрирайки душевно великолепие, остава спокоен и непокътнат от злото. Странно е, че незнанието или желанието да се харесаш се оказват по-силни от разсъдъка.

Колко елементарно е да отхвърлиш и да изличиш всяка тревожеща и несвойствена мисъл и незабавно да станеш изцяло спокоен и бодър.

Помни към какъв брой незначителна част от материалната същина си причастен, какъв дребен и незабележим откъслек от целостта на вечността ти е обособен, и каква дребна парченце от всеобщата орис си!

Веднъж преди време ме нарочили, че съм с шанс. Да си с шанс значи самичък да си си го отредил, а шанс значи положителни душевни пристрастености, положителни подтици, положителни каузи.

Най-добрият метод да се защитиш е да не се оприличаваш.

Ако някой ме убеди аргументирано, че мнението или действието ми са неправи, с наслада ще ги трансформира. Защото диря истината, която в никакъв случай никому не е навредила. Вреди си упорствуващият в личната илюзия и неведение.

Независимо какво прави или приказва някой, аз би трябвало да бъда заслужен човек. Все едно златото, смарагдът и пурпурът да можеха да кажат: " Независимо какво прави или приказва някой, аз би трябвало да бъда смарагд и да запазя цвета си. "

Смешно е да не бягаш от личната си поквареност, което е допустимо, а да бягаш от порочността на другите, което е невероятно.

Съвършенството на нрава се демонстрира в това да прекарваш всеки ден като финален и нито да роптаеш, нито да стоиш скован, нито да се преструваш.

Из " Към себе си ", Издателство Кибеа
Изображения: garydevore.wordpress.com, ancient.eu

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР