Броени седмици преди началото на първото европейско председателство на България

...
Броени седмици преди началото на първото европейско председателство на България
Коментари Харесай

Антонио Таяни пред БНТ: Активността на България носи добро за ЕС

Броени седмици преди началото на първото европейско председателство на България от рецесия в рецесия ли влиза Европа? Тероризъм, противозаконна миграция, Брекзит. Испания едвам не се пропука по шевовете, а в този момент Германия - исполин на Евросъюза, е на ръба на политическа рецесия. За Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент, политическият спор на никое място в Европа не е елементарен, само че стабилността е на първо място.

Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: В София сме, с цел да прокараме път за едно положително българско председателство. Трябва да работим доста по най-важните европейски проблеми - противозаконна миграция, тероризъм, младежката безработица. За вас, само че и за всички европейци е значимо да се реализира положително решение и по въпроса със Западните Балкани. Оптимист съм за напъните на България в името на съдействието. Разбира се, че не е елементарно. Не е допустимо да станат чудеса за тези шест месеца, само че е може да се работи за по-добро съдействие, с цел да се реализиран положителни резултати.
Българска национална телевизия: Бяхте в българския парламент. Знаете ли, че преди няколко дни беше заменен ръководителят му?
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Това е вътрешен проблем за България. За нас не е от голяма важност кой е ръководител на Народното събрание. Ние сме в контакт с ръководителя, определен от Народното събрание. Не е наша работа да разясняваме вътрешни проблеми.
Българска национална телевизия: Смятате ли, че промяната на ръководителя е обвързвана с вашето посещаване? Опозицията беше заплашила да не участва в залата.
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Аз поддържам връзка с всички български депутати, по този начин както поддържам връзка с всички членове на Европейския парламент. Готов съм за съдействие с българския парламент, не с разнообразни парламентарни групи. Решенията на другите политически групи не са моя работа, а вътрешна, както споделих, работа на България.
Журналист по специалност, съпартиец и някогашен представител на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони, Антонио Таяни има богат опит в италианската, а след това и в европейската политика. Дали вътрешни политически борби могат да вгорчат европейското председателство?
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Вътрешните проблеми са си вътрешни проблеми. Да, политическите рецесии не са положително нещо, само че когато бях комисар, да вземем за пример, европейски ръководител беше Белгия. Тогава тя нямаше държавно управление, само че работеше доста добре. Затова считам, че нямаме проблеми с България. Имаме държавно управление, подкрепено от болшинството. Смятам, че ще се справите доста добре.
Българска национална телевизия: Ако би трябвало да избирате кои проблеми в Европа да разрешите първо - обществените или сигурност и миграция, какво бихте избрали?
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: И двете. Сигурността е също по този начин сигурност за служащите, за младежите, сигурност против тероризма и против противозаконната миграция, само че също по този начин би трябвало да работим за използване на обществения дирек посредством индустриална политика, усилване на дребния и междинния бизнес, на селското стопанство, търговията. Важно да се работи в интерес на действителната стопанска система. Няма по какъв начин да разделим нещата.
Българска национална телевизия: Смятате ли, че въпреки всичко ще се наложи да бъде изработен избор, защото след Брекзит в европейския бюджет ще има с 15 милиарда евро по-малко?
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Разбира се, че ще имаме по-малко пари в бюджета. Трябва да проучим тактики за ново финансиране. Аз да вземем за пример предлагам облагане с налози на уеб-компаниите като " Google ", " Амазон ". Те работят в Европа, без да заплащат налози, парите отиват в Съединените щати или в Китай, не в Европа.
Българска национална телевизия: Да вземеш от богатите, с цел да окажеш помощ на по-бедните. Европа в ролята на Робин Худ, както си я показва Антонио Таяни.
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Европа малко или доста би трябвало да бъде в ролята на Робин Худ, тъй като считам, че би трябвало да понижим налозите за жителите. Но огромните уеб-компании, които идват от чужбина, а не са европейски, би трябвало да заплащат. Защото в случай че те не бъдат облагани с налози, европейските жители ще би трябвало да заплащат. Затова съм последовател на Европа като Робин Худ.
Във време на рецесии и растяща известност на евроскептични партии и политици, Антонио Таяни е уверен, че Европейският съюз не е изгубена идея.
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Голяма неточност ще е, в случай че убием Европа. Без Европейския съюз няма да можем да се конкурираме в идващите години на световно равнище с Китай, с Русия, със Съединените щати, Индия, Африка. Затова би трябвало да сме обединени. Това не значи да унищожим страните членки. Но би трябвало да работим всички дружно.
Българска национална телевизия: Какъв облик на Европа видяхте Вие от тук, от София?
Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент: Мисля, че българите са доста дейни, болшинството са доста проевропейски настроени, в това число и студентите. Оптимист съм. Смятам, че интензивността на България носи положително за Европейския съюз. Важно е също по този начин да бъде употребен вашият опит по Западните Балкани. Да се употребява вашият възторг в интерес на Европа. Това е добре за нас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР