Броени минути ни делят до края на една от най-вълнуващите

...
Броени минути ни делят до края на една от най-вълнуващите
Коментари Харесай

Днес космическата мисия Розета приключва: вижте някои от последните снимки от кометата Чурюмов-Герасименко!

Броени минути ни разделят до края на една от най-вълнуващите задачи на това десетилетие – европейската изследователска задача “Розета ”, която в интервала сред 2014 и 2016 година интензивно учеше кометата Чурюмов-Герасименко. В рамките на тази роботизирана експедиция се случиха доста неща за пръв път в историята на космонавтиката – включително първото влизане в орбита към комета, първото кацане на повърхността на комета, първото детайлно снимане на ядрото на комета.

Понастоящем “Розета ” прави следено втурване към повърхността на кометата и по-късно денем ще падне върху нейната повърхнина. За страдание екипът е програмирал станцията да се самоизключи след конфликта, тъй че няма да можем да разберем дали ще е работоспособна по-късно. Според екипа радиоконтактът би бил неосъществим по този начин или другояче, тъй като след попадането на повърхността “Розета ” няма да може да насочва антената си към Земята.

Екипът на задачата употребява тези последни мигове, с цел да събере детайлна научна информация. Бяха снимани и фотоси – неповторими фотоси, за които сме радостни, че екипът се е съгласил да ги показа с необятната общност съвсем в действително време. Макар че при започване на задачата имаше съществени различия какъв брой бързо се разгласяват фотосите, през днешния ден не можем да се оплачем – разполагаме с огромно количество снимков материал от тези последни часове.

Горната фотография е направена от научната камера “Озирис ”. Освен това навигационната камера също съумя да направи пет последни фотоси. Ето ги и тях:

 

Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM

Горните фотоси бяха снимани от навигационната камера през днешния ден надлежно в 00:53, 02:25, 02:56, 03:27 и 03:59 ч. българско време.

За спомагателна информация: ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР