Броени дни след ужасяващото наводнение на 2 септември 2022 г.

...
Броени дни след ужасяващото наводнение на 2 септември 2022 г.
Коментари Харесай

Жители на карловското село Богдан: Дарителските сметки са празни, а парите – изразходени непрозрачно!

„ Броени дни след ужасяващото наводняване на 2 септември 2022 година в Карловско общинските управляващи направиха доста обстоен, стойностен и справедлив списък на вредите на потърпевшите в село Богдан. За какво послужи той? Вместо да има някакво остойностяване на разноските на частните семейства посредством него, той изпълни архивите на Община Карлово. Няма остойностяване и на вредите по инфраструктурата. Няма количествено-стойностна сметка, с цел да се кандидатства по планове и да се търси помощ от страната. Към момента те не знаят каква сума да се желае от страната, тъй като вредите не са остойностени. “

Това изясни пред публицист на Искра.бг Петя Стоянова от село Богдан – едно от най-тежко потърпевшите обитаеми места при наводненията през есента на предходната година . По думите й всички пострадали семейства са получили по 375 лв. от страната и единствено тогава не е имало дискриминация.

„ След това бяха обявени 2500 лв.. За тях в началото беше казано, че ще бъдат отпуснати на всички потърпевши семейства. Впоследствие на среща сред кмета Емил Кабаиванов и обществения министър Лазар Лазаров, се оказа, че ще бъдат дадени единствено на хора с приход до 504 лв.. Определи се подоходен аршин, т.е. доста от хората, които работят на минимална заплата, няма да могат да получат помощта, което е безспорна дискриминация. От нея ще се възползват жителите на селата Христо Даново и Розино, които са претърпели минимум вреди. За дарителските сметки – там се оказа, че не могат да разделят хляба сред кучетата. Сега се обмисля по какъв начин, откакто е била изчерпана дарителската сметка, откакто са били раздадени пари единствено на някои семейства, какво да се прави с тези, до които не са достигнали дарения. Те са знаели сумата през цялото време, за какво не са я разпределили поравно? “ , пита Стоянова.

Това е една и от аргументите жителите на селата Богдан, Каравелово и Слатина да изискат инспекция от Агенция за държавна финансова ревизия . Те упорстват да схванат по какъв начин са били разпределени и разходвани парите по сметките, свързани с наводненията . Към момента няма информация дали е имало сходна инспекция и какви са резултатите от нея.

Има доста неспазени обещания , счита Стоянова, давайки за образец сметките за електрическа енергия на потърпевшите, които са се възползвали от.

„ Хората чакат да видят кой, по какъв метод и при какви условия ще им поеме сметките за ток. Всички въпроси адресираме до локалната власт. Изморихме се да повтаряме едно и също. Постоянно търсим разговор с нея. В резултат на това получаваме заучени шаблонни отговори. Най-общо казано – бягат от отговорност “, сподели дамата.

Обещано е било на потърпевшите семейства да бъдат дадени и дърва за огрев , само че какво се е случило?

„ Малкото фамилии, които получиха дърва, се оплакват, че те са тънки и не са качествени за огрев. Тези, които не получиха, и не търсят към този момент. С дървата се случи същото като с дарителската сметка – който получил-получил, който не – въобще към този момент и не пита. От дарителската сметка част от потърпевшите получиха пари, само че те бяха разпределени на мрачно. Много хора не получиха нищо. Сложен е въпросът и за критериите – те бяха известни на общността, само че след това не бяха спазени и бяха облагодетелствани избрани лица, близки до властта “, разяснява Стоянова.

Положението с инфраструктурата в Богдан е повече от обезпокоително . Стоянова уточни, че единственият мост, свързващ селото с Московец е бил отсечен от наводнението .

Мостът, директно след наводнението. Снимка: Петя Стоянова

„ Впоследствие беше съединен на две, на три, само че сега е безусловно необезопасен. Половината платно беше свлечено от реката. В момента е насипано с трошляк. Това се оказа ремонтът на пътната инфраструктура в Богдан. Там, където е нарушена инфраструктурата е песачливо, с тиня. Извършват се едни изнасяния на наноси от коритото на селската река. Това за мен се прави само и единствено за пред очите на хората, с цел да видят, че нещо се случва. Впоследствие тези тежки, големи камиони, напълнени с тиня, затъват по улиците и стигат до едно състояние за смях на всички поданици на селото. За мен е гротескно деяние, цялостна подигравка. Нещата не стават по този метод “, сподели тя, допълвайки:

„ Всички мостове в селото са безусловно необезопасени, сливат се напълно с пейзажа и в случай че не знаеш, че са там, няма да ги видиш. Няма светлинна сигнализация, няма парапети. Те са евентуално рискови и ги има едвам кажем, че ги има. Също по този начин е бил построен мост на брега, върху ровък пясък, без здрави основи, който би трябвало да устоя камиони, носещи тонове. Това е огледало на цялата работа, която правят. “

Жителите на село Богдан желаят да бъдат укрепени речните корита .

„ В момента с изключение на реката, която носи наноси от горе от планината и се цялостни и свлича при всеки един дъжд, тръбите от домовете на хората с вода от битово ползване, в допълнение пълнят коритата и свличат наноси. В случай, че не се направи нищо по укрепването им, чакаме при идващите по-обилни дъждове, сходен потоп като този от 2 септември 2022 година, в случай че не и по-сериозен “, изясни Стоянова, разказвайки:

„ Твърди се, че планът за построяването на циментовите корита в реките в трите села е предоставен на австрийска компания. Това повдига въпросите – за какво австрийска компания, когато подобен един план изисква огромен финансов запас, не би ли следвало тези пари да останат в българската стопанска система, в българска компания? Толкова ли висши инженерни умения се изискват за построяването на циментовите корита? Всички корита в България ли са правени от австрийски експерти? С какъв план е спечелила компанията, посредством конкурс ли? Информацията в уеб страницата на Общината е нищожна и написа единствено, че планът е предоставен на австрийска компания. Но при какви условия? “

Кметът доктор Емил Кабаиванов посещава единствено избрани хора, пробва се да се показа в добра светлина, усмихва се, споделя Стоянова. По думите й градоначалникът обяснявал, че локалната администрация работи, само че процедурите в страната са тромави, употребявал и оправданието, че няма постоянно държавно управление . Жената се чуди и за какво не се кандидатства към Междуведомствената комисия .

Какви са най-основните претенции на жителите на село Богдан?

  1. Възстановяване на пътя с моста Московец-Богдан;
  2. Отрязаната част на пътя, която е посипана с трошляк, да се възвърне, защото при по-обилни дъждове, той ще се свлече и ние още веднъж няма да имаме път;
  3. Обезопасяване на мостовете;
  4. Спиране на сечта;
  5. Залесяване;
  6. Изграждане на речното корито – имаме потребност от бетонни корита, които да се излеят, тъй че да се спре непрекъснатото изгребване на наноси, което гълта доста пари от общинския бюджет, защото ще се оправдае един разход, който не е довел до никакъв ефект;
  7. По-прозрачно управление;
  8. Повече разговор с властта;
  9. Участие на жителите, да не бъдем изолирани от протичащото се, от решенията, които се взимат, тъй като касаят нас и когато се взимат на закрити врата остават доста въпросителни и ощетени хора.

Петя Стоянова споделя, че жителите на село Богдан са тъжни, че през миналите близо 8 месеца  не са усетили помощта на страната , само че пък са щастливи, че са видели народа и съгласно тях той е светлината и златото, изровени от калта.

„ Видяхме, че сме един мощен, обединен и добър народ, който може да си подава ръка в сложните моменти. “

В умозаключение Стоянова разгласи: „ Категорични сме, ще излезем на митинг и каним всички тези хора, които бяха съпричастни към нас и нашата покруса, да ни подадат още веднъж ръка и да поддържат нашите цивилен претенции. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР