Броени дни след като през 2012 г. пое ръководството на

...
Броени дни след като през 2012 г. пое ръководството на
Коментари Харесай

Преизбраният китайски лидер Си Цзинпин направи символично посещение в Шанхай

Броени дни откакто през 2012 година пое управлението на Китай, Си Цзинпин и други висши ръководители на комунистическата партия отидоха в Националния музей на Китай, с цел да прегледат галерия за историята на партията под мотото "Пътят към обновлението ". Това посещаване в музея предсказа един от основните политически цели за Си през идващите пет години, написа Ройтерс.

Днес, по-малко от седмица откакто бе избран отново за втори мандат като партиен началник на XIX-ия партиен конгрес, Си и други представители на партийната подчиненост направиха извънредно посещаване във финансовата столица на Китай - Шанхай. Визитата им бе обвързвана със основаването на партията и нейните създатели. Разпространените публични фотоси демонстрират членовете на Постоянния комитет на Политбюро на мястото на първия партиен конгрес, състоял се в 1921 година, вперили тържествено взор в скулптурния барелеф на първите водачи на партията, застанали към дървена заседателна маса.

"Това е значим и алегоричен знак, - сподели Уили Уо-лап Лам, професор от Китайския университет в Хонконг. - Това е удостоверение на предаността на партията в днешната така наречен "нова епоха на социализъм с китайска специфичност " към изконните полезности на бащите създатели. Това несъмнено значи, че няма оттегляне от ортодоксалния марксизъм, от ортодоксалния маоизъм. И никакво заиграване със западни полезности. "

Посещението на политическата върхушка сковава елементи от 25-милионния мегаполис, защото полицията блокира улици и автомагистрали към региона Син Тянди, където се намира скромната сива тухлена постройка, в която се е състоял първият партиен конгрес. Държавната телевизия сподели Си отпред на другите шестима членове на Постоянния комитет на Политбюро, вдигнали свити юмруци, алегорично полагайки клетва пред комунистическата партия.

След това седмината се насочиха към Цзясин в източната провинция Чжъцзян, където се качиха на копие на "Червената лодка " на Южното езеро - друго историческо място, обвързвано с основаването на компартията. "Тук беше родена комунистическата партия, тук са нейните корени ", сподели Си в фрагментите, показани по държавната телевизия.

Според професор Лам, днешното посещаване в Шанхай евентуално изпраща и друго обръщение. Градът е добре прочут като политическа база на 91-годишния някогашен китайски президент Цзян Цзъмин, който също бе пратеник на конгреса. През миналия уикенд Си Цзинпин издигна своя съдружник Ли Цян за партиен началник в Шанхай - най-високия пост в града. Ли не е от Шанхай, нито е построил политическата си кариера там.

През януари различен човек на Си - Ин Юн, който също не е обвързван с Шанхай, бе назначен за кмет. По традиция шефът на партията в града или кметът, или и двамата, са локални или са израснали в йерархията там. Поставянето на тези управителни постове на двама "пришълци " е разкъсване с предишното, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

"Това индиректно демонстрира, че шанхайската (партийна) формация, израснала под крилото на Цзян Цзъмин, към този момент не е мощ, с която водачът в Пекин би трябвало да се преценява. Сега Си Цзинпин е отпред на свои хора ", сподели Лам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР