Броени дни остават до началото на 22-рото издание на Международния

...
Броени дни остават до началото на 22-рото издание на Международния
Коментари Харесай

Италианска легенда в алпинизма пристига в България за голямо международно събитие

Броени дни остават до началото на 22-рото издание на Международния фестивал на планинарското и рисковото кино " Bansko film fest ". В особено изявление за " Фокус “ шефът на фестивала Натали Петрова заяви, че датите на осъществяване на събитието са от 22 до 26 ноември. Сред над 350 кино лентата са били селектирани над 80 ленти от 39 страни. Програмата на фестивала планува още отбелязване на значими годишнини, мотивационни лекции, изложения и интензивности навън. За най-малките е готова специфична стратегия с присъединяване на посетител лектори, изясни тя.

Голямата изненада за публиката ще бъде гостуването на Hans Kammerlander (Italy)/Ханс Камерландер (Италия) – една от легендите в алпинизма. Камерландер е незабравим планинар, рисков скиор и планински гид. Описанието на достиженията му единствено в Алпите и Доломитите е невероятно. Южнотиролецът е най-дългогодишният сътрудник на Райнхолд Меснер, освен това в най-важния интервал на хималайската му кариера – финалната част на напъните му да стане първият човек в света, изкачил всичките 14 основни осемхилядника на Земята. С него е бил на седем от тях. Автор е и на първото втурване със ски от Нанга Парбат, очевидци на което стават участниците в първата българска експедиция на този връх.

Сред другите интернационалните посетители са Инес Паперт (Германия) - една от най-хубавите рискови катерачки в света; победителка е няколко пъти и в Световната купа за катерене по лед; авторка и на няколко международни върха в нейната област.

Проф. доктор Волфганг Наирц от Германия - началник на няколко десетки експедиции и учредител на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият назовава “лудите години на австрийския алпинизъм ". Между начинанията под неговото водачество е експедицията през 1978 година на Еверест, в границите на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер вършат първото му нанагорнище без О2.

Марчин Томашевски (Полша) - един от най-актуланите полски алпинисти и Big-Wall катерачи и Силво Каро (Словения) - притежател на " Златен пикел " за цялостна кариера; Силво Каро е един от водачите на златното потомство словенски алпинисти, което през 80-те години на предишния век записва някои от най-големите достижения в международен мащаб. В кариерата си Силво Каро има над 2000 изкатерени маршрута, като повече от 300 от тях са премиерни. Става дума за нови, технични линии и за неизкачвани преди този момент върхове в Алпите, Патагония, Хималаите, Каракорум, Йосемити също ще бъдат измежду звездните посетители на фестивала.

Людовико Бих от Италия - планински гид и фотограф пък ще показа изложбата си " Black snow " в границите на фестивала. Той е потомък на една от най-старите семейства на планински гидове в региона на Червиня (Bich), които стартират да развиват планинарската просвета в Алпите още в края на 19 век и не престават и до през днешния ден.

Различният фестивал на свободния дух ще срещне публиката с най-хубавите и настоящи приключенци и рискови персони от света, описа още Натали Петрова.

Българската outdoor общественост също ще има посланичество на сцената на Банско филм фест 2023. в лицето на: Николай Петков – алпинист; Кънчо Долапчиев – планинар, учител в НСА; Дойчин Боянов – алпинист; Йорданка Донкова и Николай Петров – спелеолози, които ще опишат за българското присъединяване в избавителната интервенция в пещера Моржда в Турция. Гост ще бъде и Ефросина Христова – спелеолог, както и Алексей Стоев – астроном, Тончо Тончев – планинар и Алексей Жалов - пещерняк, началник на голям брой експедиции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР