Броени дни остават до концерта на маестро Йордан Камджалов и

...
Броени дни остават до концерта на маестро Йордан Камджалов и
Коментари Харесай

Реквием като възкресение, сцена като птица и концерт като интимен разговор

Броени дни остават до концерта на маестро Йордан Камджалов и Genesis Orchestra, които дружно с хоровия формат на „ Музикална лаборатория за Човека “ с диригент Мая Василева ще показват едно неповторимо музикално пътешестване сред живота и гибелта, към възкресението. След повече от 200 години, след безчет осъществявания в България и по света, „ Реквием “ ще раздруса гр. Пловдив под палката на посочения за един от най-хубавите диригенти на своята генерация - Йордан Камджалов. Предсмъртното произведение на Моцарт ще звучи в зала „ Колодрум “ на 26 март 2017 година и ще въвлече публиката в мистерията на погребалната меса на гения, която оставя едно незавършено обръщение във вечността. Послание, което всеки да открие и довърши самичък.

Реквием като философия

„ Реквием ” е философия за тъмния път от премеждия, които могат да бъдат осветени от молитвата и да блестят посредством музиката, където Моцарт е постоянно жив. Историята се случва през 1791 година, когато той стартира да написа фундаменталната си свещена погребална меса, само че по време на композирането споделя опасенията си, че няма да живее още дълго и усеща, че написа Реквием за личната си гибел. Мистичното прекарване, което е Mоцартовата меса, идва и от обстоятелството, че поради гибелта на създателя, тя остава незавършена и в същото време даваща вяра за безконечен живот на всеки, който е чул хубостта на музиката в нея.

Така „ Реквием ” се трансформира в последното произведение от Волфганг Амадеус Моцарт, чиято премиера е няколко дни след гибелта му. Маестро Камджалов, който постоянно е описван като експериментатор, ще се осмели да вкара публиката в това доста интимно пространство – в креативната лаборатория на гения, осъзнаващ своята смъртност, само че и докосващ вечността. Това ще стане посредством „ музикално встъпление ” -  формат чужд за българската аудиория, само че обещаващ да я завладее до дъно, посредством изваждането и интерпретирането на основни симовли, фигури, формули и картини от творбата за основаване на условия за по-дълбоко и качествено прекарване и схващане на мултипластовата му природа.

Класика, която предизвика

„ Реквием “ в Пловдив ще бъде изпълнен по метод, който дава обещание да разбие обичайните показа за типичен концерт – със сцена, сложена в центъра на спортната зала, която дава 360-градусов взор към хора, оркестъра, солистите и диригента. Самата сцена ще бъде построена под формата на птица, знак на окриляващата мощ на музиката, на един полет към безсмъртието, към възкресението.

Предконцертни разговори – интимна среща с публиката

Повече за неповторимия формат на концерта ще опише самият маестро Йордан Камджалов по време на така наречен „ Предконцертни разговори “ – още един неповторим за България формат, въведен от самия него за среща с публиката преди концерта . Събитието ще се организира на 20 март 2017 година, от 18:00 часа в ДК „ Борис Христов “, Голяма конферентна зала, гр. Пловдив, и е отворено за всички, които желаят да се допрян за малко до магията на „ Реквием “ преди да и се отдадат изцяло на 26 март, 19:00 часа, зала „ Колодрум “.

От Пловдив до целия свят

Концертът ще бъде записан и излъчен онлайн онлайн посредством метода лайвстрийм, по метода на берлинската филхармония. Всеки, който желае да се допре до мистерията на „ Реквием “, само че няма опция да бъде в Пловдив на 26 март, може да го направи от вкъщи си, изцяло гратис.  Концертът ще може да бъде гледан онлайн на страницата на „ Сосиете Женерал Експресбанк “ във Facebook, както и на платформата на STREAMER.BG.

Концертът се осъществя в границите на план „ Свобода в класиката ” с поддръжката на Община Пловдив и е част от Културния календар на град Пловдив за 2017г.

* Билети за събитието са в продажба посредством системата Epay-Go и на всички каси на Easy Pay в София и страната.

Следете настояща информация за събитието във Фейсбук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР