Броени часове ни делят от официалното начало на четвъртия кино-литературен

...
Броени часове ни делят от официалното начало на четвъртия кино-литературен
Коментари Харесай

Галавечери на различни култури в програмата на СинеЛибри

Броени часове ни разделят от формалното начало на четвъртия кино-литературен фестивал "СинеЛибри ". По този мотив, както ДУМА писа, в България идва една от най-бляскавите фигури в актуалната международна прозаичност, неведнъж награждаваният английски публицист и киносценарист Иън Макюън. В рамките на елегантна гала по откриването през днешния ден, 10 октомври, от 19 ч. в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, директорка и основателка на фестивала, ще му връчи премия "Синелибри " за повсеместен принос към изкуството на литературната акомодация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е освен ослепителен стилист, експериментатор и откривател на човешкото държание със средствата на художествената книжовност, само че и прокламатор на най-висшите постижения на цивилизацията, човек с сериозно мислене и дейна гражданска позиция. Събитието ще бъде съпроводено с грандиозно образно шоу и танцово-музикален театър, дело на Поли Герасимова, след което ще се състои премиерна прожекция на кино лентата "На плажа Чезъл ". На тържествена гала през днешния ден от 11 ч. в аулата на Ректората на СУ, Макюън ще бъде почетен с почетното звание "Доктор хонорис идея ". Почитателите му ще имат опция за литературна среща с него на 11 октомври от 19 ч. в клуб "Перото " в НДК.
Празнични галавечери, отдадени на разнообразни култури, са планувани в програмата. На 13 октомври в Сити Марк арт център е бразилската галавечер с премиера на "Филмът на моя живот " на Селтън Мело, въодушевен от творчеството на Антонио Скармета. Холандската галавечер оказва чест на един от най-превежданите нидерландски писатели - Херман Кох. На 17 октомври в Сити Марк арт център писателят ще открие премиерата на документалния филм "Истинският Херман Кох ". Същия ден има прожекция и комедията "Мъжът и бебето " по романа на Еве Хиетамиес, съпроводена с фотографската галерия "Тайната памет на костюма " (репрезентации на финландската еднаквост в ранното финландско кино).
Израелският публицист Дрор Мишани, създател на романа "Липсващото досие ", ще се срещне с публиката на 18 октомври в Дома на киното, където ще забележим едноименния филм на Ерик Зонка. Същия ден в кино "Люмиер " ще се състои галавечер на Ирландия и прожекция на "Тайното писание " с Руни Мара и Ванеса Редгрейв, по книгата на Себастиан Бари.
Специален акцент в програмата са събитията с фамозния френски режисьор и сценарист Беноа Жако. На 19 октомври в "Люмиер " той ще показа най-новия си филм "Ева " с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел. На 20 октомври ще гледаме "Сбогом, кралице моя " във Френския институт, а на 21 октомври отново там, в негово наличие, ще бъде излъчен един от по-ранните му филми - "Вила Амалия " по романа на Паскал Киняр.
Аржентинската галавечер ще предложи трилъра "Има ли обич, има и ненавист " - на 20 октомври в Дома на киното. Италианските галасъбития са две - на 20 октомври в "Люмиер " ще се състои българската премиера на "Неапол във воали " на Ферзан Йозпетек, а на 21 октомври в Дома на киното ще гледаме "Треската Феранте ". Японската галавечер е на 23 октомври в Сити Марк арт център като част от Дните на японската просвета в България. Ще бъде прожектирана поетичната драма "Тони Такитани ", основана по претекстове от роман на Харуки Мураками.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР