Броени часове ни делят от нов световен рекорд в авиацията.

...
Броени часове ни делят от нов световен рекорд в авиацията.
Коментари Харесай

На крачка от рекорд: 15-годишният летец Мак Ръдърфорд ще кацне до София

Броени часове ни разделят от нов международен връх в авиацията. 15-годишният Мак Ръдърфорд ще кацне на следващия ден на летище до София. Така ще стане най-младият водач, обиколил света със независим полет. Подобно нещо направи и по-голямата му сестра - Зара Ръдърфорд преди няколко месеца, оповестява.

Повече от 5 месеца полет. 4 континента и над 30 страни. Приключението на Мак Ръдърфорд ще приключи там, където стартира - в България. И то не с един, а с два върха на Гинес. За най-млад водач направил околосветско странствуване, и за най-млад водач в независим полет с ултралек аероплан.

„ Ще ви издам една загадка - документите на Гинес са тук и се намират в мен. Те ми ги дадоха да му ги връча. Официално той ще ги получи тук, само че импровизирано той към този момент е рекордьор ”, твърди Димитър Димитров, спонсор на Мак Ръдърфорд.  

Подобно странствуване е същинско тестване, споделя Димитър Димитров, който е спонсор на Мак. „ Той беше получил предизвестие от Китай, че в случай че мине през тяхното въздушно пространство ще бъде свален. Имаше ужасно доста административни спънки. Също по този начин не всяка страна разрешава 16-годишен да ръководи аероплан ”.

Заради всички завършения и промени в маршрута поради непредвидени обстановки - той получил и нов прякор. „ Макинзон Крузо. Кацнал на уединен остров. Пристигнал тъкмо преди залез. Където му се е наложило да спи в колиба на изтърбушен матрак ”, твърди Димитров.

Сред хората, които ще го посрещнат в сряда ще бъдат водачи, известни реализатори, както и сестра му Зара, която държи сегашния международен връх за околосветска обиколка с лек аероплан. На 23 март, преди да излети - Мак показа, че тя е най-важният човек за него.

„ Моята сестра е моето ентусиазъм.Искам да покажа, че смяната стартира от младежите. Не е нужно да си пълновръстен, с цел да направиш нещо особено ”, съобщи младият авиатор.

Прогнозите обаче предвещават проблематично кацане поради утежняване на времето. Въпреки че Димитър е предложил на фамилията му да отсрочат кацането - те не се съгласили. „ Те желаят да не се отсрочва нито ден тъй като след това ще бъде по-лесно за някой да усъвършенства неговия връх. Аз нямах шанс с помощ към младежи в България, даже бях изгубил религия в хората. Тези двама белгийци ми върнаха вярата в хората. Това споделих и на техните родители ”, акцентира спонсорът.

Полетът на 17-годишният Мак Ръдърфорд към историята ще завърши в сряда на пистата край пернишкото село Кондофрей.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР